петък, 10 февруари 2012 г.

230 души ще са реално засегнатите от съкращенията на "Арсенал"


това обясни изпълнителният директор на дружеството на среща с общинското ръководство миналия четвъртък

230 души, които са на постоянен трудов договор, ще засегнат реално съкращенията в казанлъшката оръжейница "Арсенал". Това обясни изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев, по време на срещата му с общинското ръководство миналия четвъртък, инициирана от кмета на Казанлък Галина Стоянова.
По думите на Николай Ибушев в момента в "Арсенал" работят 6600 души, а съкращенията реално ще засегнат 230 души на постоянен трудов договор, което е около 3.5%. В уведомителното писмо до Бюрото по труда дружеството, е съобщило за до 800 души, но действителната цифра на съкратените е почти 4 пъти по-малка, съобщи още инж. Ибушев. Ще бъдат освободени 94 пенсионери, а 627 души ще напуснат, тъй като те са били с временни договори за извършване на определена работа. Изпълнителният директор обясни още, че съкращенията се налагат поради намаляване обема на работа в дружеството. Съкратените сега обаче ще бъдат поканени на работа отново, ако се появи необходимост от още наемане на работници и служители, увериха от ръководството на "Арсенал". по думите на Ибушев кризата в оръжейния бизнес идва след кризата в гражданския сектор, което е довело и до сегашното състояние на предприятието. Още през лятото на 2011 г. е имало свиване на производството и готовност 500-600 души да бъдат освободени, но няколко добри поръчки са отложили нещата. Сега обаче, няма друга възможност. Николай Ибушев подчерта, че няма задължения към работещите относно изплащане на трудовите възнаграждения и изрази оптимизъм за по-добри времена, защото имало индикации за добри сделки.
От 13 февруари започват да напускат заетите на временни договори, а съкращенията са от 1 март. Всички останали работещи преминават на намален работен ден, като решението е това да стане по схемата - от 30 януари работниците и служителите да почиват 2 седмици, а останалите 2 седмици да бъдат на работа. 2600 души от персонала на дружеството продължават да работят - за тях не важат предприетите мерки, като например заводът в Мъглиж.
Срещата с ръководството на "Арсенал" АД бе инициирана от кмета на Общината Галина Стоянова, като основен мотив за това е било желанието на общинската управа да се запознае от първа ръка с предстоящите съкращения в предприятието. Тя подчерта, че когато става дума за "Арсенал", обществеността е особено чувствителна, тъй като това предприятие се възприема като "майката" на общината.
В нея участваха още областният управител на Стара Загора Недялко Недялков, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, директорът на Регионалната служба по заетостта-Хасково Коста Костов, директорът на Бюрото по труда-Казанлък Илиана Жекова.
Кметът на община Казанлък съвместно с представителите на Регионалната служба по заетостта и Бюрото по труда обсъдиха възможните програми за заетост, които ще бъдат предоставени на освободените и от които те биха могли да се възползват.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар