петък, 10 февруари 2012 г.

Преквалифицират арсеналци по програми


Общината ще поиска от държавата завишаване на отпуснатите за Казанлък бройки по програма "Развитие"

По програмите "Развитие" и "Достоен живот" ще бъдат обучени част от съкратените от "Арсенал" АД работници. Това съобщи в началото на тази седмица кметът на общината Галина Стоянова. В средата на миналата седмица, тя се срещна с ръководството на казанлъшката оръжейница, за да се информира за предстоящите мерки, които то смята да предприеме. На срещата Стоянова е поела и ангажимент, да съдейства, чрез държавните институции, възможно най-голям брой от хората, които ще останат без работа, да бъдат преквалифицирани и да намерят друга заетост. По програма "Развитие" първоначално за Казанлък са били отпуснати 55 бройки, съобщи още кметът. Тя обаче уточни, че към Министерството на труда и социалната политика ще бъде направена заявка те да бъдат увеличени двойно, с оглед на конкретните обстоятелства в града на розите. Така, в рамките на програмата, в областите "Строителство" и "Екология", предстои да бъдат обучени общо 106 души. В последствие с тях ще бъдат сключени договори за работа по същата програма. Парите за заплатите и осигуровките обаче се възстановяват от Министерството на труда и социалната политика с месец закъснение, уточни Стоянова и подчерта, че Общината е готова да поеме ангажимента с изплащането им.
Кметът информира, че Общината ще отправи към Министерството искане, в Казанлък да бъде продължена поне още 6 месеца работата по два проекта, които вече приключват - "Солидарност" и "Достоен живот".
Това са договорките на местната власт с Министерството до момента, а след 13 февруари, когато ще започнат съкращенията в "Арсенал", ако се наложат допълнителни мерки, работата между местната и държавната власт в тази посока ще продължи, коментира още Стоянова.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар