четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Бюджетът мина и на второ четене


според БСП той развенчава първите 3 мита за управлението на ГЕРБ

В началото на тази седмица, на седмото си поред заседание за годината, казанлъшките общински съветници разгледаха и приеха на второ четене Бюджет`2012. Общата рамка на финансовия разчет за настоящата година е 33 647 744 лв., като вносителят Община Казанлък прие направените между двете четения от постоянните комисии към ОбС предложения за промени, които не променят общата рамка. Вносителят обаче не прие предложенията на съветника Стефан Дамянов, с мотива, че не е посочил от къде ще бъдат финансирани предложените начинания.
Още на предходното заседание, по време на първото четене на бюджета, Стефан Дамянов формулира 3 предложения, които да залегнат в плана на Общината. Бившият градоначалник и настоящ общински съветник поиска да бъдат заделени 320 хиляди, с които да бъде обезпечено 50% намаление на цените за транспорт в рамките на общината за ученици и пенсионери, а за хората над 75 години услугата да стане безплатна, като подчерта, че такива мерки вече предприемат съседните на Казанлък общини - Павел баня и Стара Загора. Дамянов поиска още в новия бюджет да залегнат и суми за финансирането на подмяна на дограмата на ОУ "Кулата", както и за кварталите "Люляк" и "Крайречен" съответно - 80 хиляди лева и 120 хиляди лева. Предложенията бяха отхвърлени и от болшинството общински съветници.
Бюджет на разрухата и непрозрачността пък нарекоха току-що приетия бюджет съветниците от БСП. Правото си на политическо изказване използва Васил Самарски, за да обясни от името на групата съветници мотивите им да не подкрепят предложения от общината финансов разчет на годината. По думите му, бюджетът не само се разминава с програмата на БСП, но се разминава и с обещанията на ГЕРБ по време на предизборната кампания миналата година. Според съветниците от БСП с този бюджет, приет от мнозинството, ГЕРБ е развенчала първите 3 мита около своето управление. Мнението на старейшините от БСП е, че в него, не само няма обещания в предизборната кампания градеж, но той вещае и разруха, защото в него са намалени средствата за много сфери.
Намалената държавна субсидия развенчава и втория мит, според думите на Самарски, твърдението преди изборите, че ако изберем кмет от ГЕРБ от правителството нашата община ще дойдат много пари.
Според съветниците от БСП с този бюджет се развенчава и митът за прозрачното управление на ГЕРБ. "Нищо открито не остана в този бюджет. Всичко което беше постигната от предходните общински съвети, да се разпределят субсидиите в комисии с участието на общински съветници, днес всичко е дадено в ръцете на кмета. Назначена от кмета комисия ще разпределя средствата в спорта. Намалени са средствата в културата, която също беше приоритет на ГЕРБ и в още много други приоритетни сфери." - коментира още Самарски. Според думите му този бюджет не е подкрепил нито едно социално предложение и като цяло в него липсва социална политика.
Самарски коментира също, че няма нищо ново и по отношение на обществените поръчки, защото тъкмо фирмата, станала известна със скандалния договор за горивата, отново е спечелила конкурса и зарежда на по-високи цени.
В отговор на упреците от БСП, кметът Галина Стоянова коментира, че благодарение на предишното ръководството на общината, в това число и самият Васил Самарски като председател на ОбС, общината е в състояние на пълна разруха. Затова, според думите на кмета, от тук нататък на настоящото управление не остава нищо друго освен да гради върху нищото. В тази връзка, Самарски пък припомни на кмета, че самата тя е била част от цитираното предишно управление в продължение на 6 от 8-те години на двата мандата, първо като на ръководна длъжност в отдел "Култура", а после и като секретар на Общината.
Галина Стоянова помоли да не бъде спекулирано с парите за спорта и културата, които по думите й не са намалени. Тя беше категорична също, че фирмата спечелила търга за горивата не доставя на завишени цени, тъкмо напротив. Като аргумент за думите си Стоянова припомни, че цената на горивото доставяно по предходния договор е била 2,60 за литър, а по настоящия е 1,08 лв. кметът подчерта, че в случая няма значение коя е фирмата, а дали цената на доставяната от нея стока е изгодна за общината.
Самарски от своя страна коментира, че по въпроса за горивото предстои да се коментира, но се съгласи с мнението на настоящия кмет, че трябва обединение в силите и работа в името на общината. Той пожела на добър час и успех на новия бюджет.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар