петък, 17 февруари 2012 г.

В. Самарски: "Нищо ново в Бюджет`2012"


Бюджетът предложен от кмета Галина Стоянова е аналогичен на бюджета предложен от Стефан Дамянов в началото на миналата година, коментира по време на разглеждането на най-важният финансов документ за общината, общинският съветник Васил Самарски. При първото четене на Бюджет`2012 на заседанието на ОбС този понеделник, Самарски определи предложеното като "нищо ново". Според думите му, предложеният от общинска администрация бюджет за тази година повтаря напълно предложения от администрацията на Стефан Дамянов бюджет за 2011 година, във варианта преди съветниците да го намалят с 2 милиона лева. "Това отново е бюджет на продажбите. Осем години продавахме и продължаваме да продаваме. Тоест, нова политика - финансова, икономическа, в този бюджет, аз не видях." - коментира още Самарски. Той адмирира решението на общинската власт да обяви публично именно в проекта за бюджет за 2012 година, задълженията, които е натрупала Общината и това, че настоящият кмет е определил като свой приоритет плащането им.
Самарски също изрази безпокойство, че ако не се реализират заложените н инвестиционната програма продажби, бюджетът ще се окаже кух.
Като обезпокоително той определи заложеното в бюджета вдигане с над 200 хиляди лева на разходите за администрацията. Особено тревожно е това според него на фона на сериозното орязване на бюджета в почти всички области. Кметът Галина Стоянова обаче поясни, че завишението идва от вливането в общия бюджет и на този на така наречената Община 2 и функциите й образование, здравеопазване и култура. Стоянова припомни, че на практика тя вече е част от общата структура на администрацията и не разполага със собствен бюджет.
Самарски от своя страна пък припомни на общинското ръководство, че според Закона за защита на културата, бюджетите на културните институции не могат да бъдат в размер по-малък от размерът им в предходната година, както е предложено това в новия бюджет за 4 местни културни института. От своя страна, Галина Стоянова поясни, че намалението идва от 15% намаляване на числения състав в два от културните института - театър "Любомир Кабакчиев" и библиотека "Искра". Тя припомни на Васил Самарски, в качеството на дългогодишен общински съветник, че именно предишния мандат на законодателния орган е приел повишаване на заплатите в културните институции с 40%, което обаче е било изпълнено от предишното общинско ръководство само на 20 %, а останалото е разплатило настоящата администрация. Това е втората причина, изтъкната от кмета Стоянова за предложеното намаление на бюджетите. В отговор на това, Самарски пък припомни, че увеличението на заплатите тогава е станало за сметка на намалената им издръжка, вариант, на който са се съгласили самите културни дейци.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар