четвъртък, 2 декември 2010 г.

Театърът - Коледа за децата с уврежданиs


Коледна благотворителна акция под надслов "И те заслужават своята Коледа!", ще проведе театър "Любомир Кабакчиев". В средата на декември, казанлъшкият театър ще представи пред публика най-новите си постановки - "Боси в парка" и "Сънят на пеперудите". Представленията на 13-ти и 14-ти ще са с цена на билета 10 лева, като събраната сума ще бъде предоставена на местното Сдружение "Бъдеще за деца с увреждания".
"Кампанията ни не цели медийна реклама. Желанието ни е наистина да протегнем ръка за помощ, на хора, които имат нужда от нея. Надяваме се да успеем, надяваме се на нашето желание да откликнат повече казанлъчани, особено тези с повече възможности. Става дума за билет от 10 лева, срещу който ние предлагаме духовно, естетическо, забавно и навяващо размисли преживяване, а не халтура." - коментира директорът на театър "Л. Кабакчиев" Атанас Чопов.
Благодарност за жеста и подкрепата, изразиха от своя страна представителите на Сдружението "Бъдеще за деца с увреждания". Те планират, събраната от представленията сума, да бъде изразходвана за хипотерапия и терапевтична езда на децата. По думите им, този метод е с особено добри резултати по отношение на преодоляването на различни стресове и бариери у децата. Терапията с конен спорт за децата с увреждания в Казанлък започва преди 5 години по проект. След края му, ангажираните в Сдружението продължават да събират пари за това с различни благотворителни акции. Терапията обаче е скъпа - за да има ефект, децата трябва да преминат поне 6 рехабилитационни часа, които са на стойност 120 лева.
"Трогнати сме и много благодарни, защото за първи път казанлъшка организация ни подава ръка и ни подкрепя в работата ни. Много е трудна и специфична работата, с която сме се захванали - да интегрираме деца с увреждания в обществото и да консултираме тях и родителите им. Но е особено необходима и важна. Хипотерапията дава чудесни резултати, затова ще насочим събраните средства в тази посока." - коментира председателят на Сдружението Мария Гинева. Тя обаче подчерта, че ангажираните в организацията, не разчитат само на благотворителност. Децата и родителите изработват изключително красиви картички и сувенири, които всеки проявил интерес може да закупи срещу малка сума.
Освен като част от общия дух на празникът, инициативата на казанлъшкият театър е и жест, с който местните театрали ще отпразнуват символично рождения ден на патрона си - актьорът Любомир Кабакчиев, съобщи още Атанас Чопов. До момента, да се включат в акцията са били поканени над 100 фирми на територията на общината, съобщи още той и подчерта, че казанлъшките актьори са съгласни, при проявен голям интерес да изиграят представленията благотворително повече от веднъж.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар