петък, 17 декември 2010 г.

Казанлъчани почетоха Радка и Петко Войводови



На 11 септември в централната част на Града на розите, Петра Мечева и кметът Стефан Дамянов официално откриха първата и единствена засега в България паметна плоча на Капитан Петко и вярната му съпруга и съратничка, родената в Казанлък Радка Кравкова. На тържествения водосвет, извършен от четирима свещеници, присъства и актрисата Бистра Марчева, пресъздала ролята на Радка в епичния телевизионен сериал.
Възпоменателната плоча бе поставена по инициатива на председателката на тракийското дружество "Капитан Петко Войвода" Костадинка Димитрова на мястото, където се е намирала родната къща на Радка и реализирана изцяло със средства на казанлъшките тракийци. Автор на барелефите е скулпторът Велин Дечков, чието дело е и бюстът на Войводата в родното му село. За безкористния си принос в двата проекта той бе отличен с медал "Капитан Петко Войвода" от Съюза на тракийските дружества в България, връчен му от Петра Мечева.
Тържеството продължи в салона на читалище "Искра" със слово на Костадинка Димитрова за жизнения път на Радка и Петко, след което присъстващите проведоха непринуден задушевен разговор с актрисата Бистра Марчева, която с много любов си спомни как е градяла образа на своята героиня.
Празникът завърши с фолклорен концерт на ученици от музикалните паралелки на СОУ "Екзарх Антим Първи" и големия танцов ансамбъл на читалище "Искра".
Данаил Парнаров

Няма коментари:

Публикуване на коментар