четвъртък, 2 декември 2010 г.

1000 лв. глоба за снимане в изборната кабина


1000 лева глоба предвиждат промените в Изборния кодекс, за хора, които снимат в изборната кабина или изнасят от там бюлетина. Глоба се предвижда и за придружители до урните на повече от две лица, защото това се смята за упражняване на контрол в изборния ден и корупция. За да се избегнат и други порочни практики, като изборният туризъм, новият Изборен кодекс предвижда въвеждането принципа на отседналост.
Промените, които депутатите направиха в Изборния кодекс бяха представени в Казанлък, пред симпатизанти и членове на ГЕРБ от народните представители на партията от Старозагорски регион.
Над 100 са направените промени в закона, който вече мина на първо четене. Една от най-драстичните е, че в населени места с до 500 жители, изборите за кмет отпадат. Кметският наместник ще бъде назначаван директно от кмета на общината. Депутатите на ГЕРБ бяха категорични, че това по никакъв начин не нарушава правата на хората живеещи в тези населени места и подчертаха, че подобен ход е много по-логичен и практичен. "Защото в населени места с около 200-300 жители, изборите обикновено се решават в местната кръчма от 20-30 човека" - коментира още Емил Караниколов.
Догодина предстои и преброяване на населението на България, което ще доведе до промяна на мандатите в отделните избирателни райони, припомниха още народните представители. Според тях, новият закон е съобразен изцяло с промените в България през последните години и отразява адекватно обстановката в страната, като в него са предвидени достатъчно превантивни мерки за прекратяване на купуването на избори.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар