четвъртък, 2 декември 2010 г.

Европейският съюз помага да направим училището по-привлекателно

В средата на месец октомври 2009г. бе подписан договор между Министерство на образованието, младежта и науката и фондация "ТЕО" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект "Национална школа по физика гр.Казанлък". Проектът е на стойност 111 827,43 лева. Средствата по проекта са осигурени по линия на Европейския съюз, Европейския Социален фонд и националния бюджет по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007-2013" - "Да направим училището привлекателно за младите хора", съгласно Договор BG051PO001-4.2.03/0672. Продължителността на проекта бе 12 месеца.
Водеща организация в начинанието бе фондация "ТЕО", а партньори по проекта станаха Община Казанлък и Природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" гр.Казанлък.
Целта на проекта бе да се подпомогне работата на Националната школа по физика в гр.Казанлък, която е единственото място в България за системна и задълбочена подготовка на младите хора в ученическа възраст по теоретична и експериментална физика. За постигане на тази цел бяха извършени редица дейности.
Ежеседмични школи по физика - планирани 90 участници, участвали - 142 ученици, с продължителност 9 месеци, от дата 24.10.2009г. до 28.06.2010 г.
Занятията се провеждаха в зали, предоставени на Националната школа по физика в Казанлък. Те включваха изнасяне на лекции на различни нива с все по-голямо задълбочаване на теоретичното равнище. В тях се включиха ученици от цялата страна - София, Бургас, Варна, Благоевград, Велико Търново, Стара Загора и др., разделени в три групи според нивото на тяхната подготовка. Бяха поети пътните им разноски в двете посоки. Школите се провеждаха от преподавателите по физика - Теодосий Теодосиев, Георги Бяндов и Радиана Минчева с помощта на асистент. Освен теоретичните задачи се акцентира върху решаването на голямо количество експериментални задачи по физика и приложна математика; провеждаха се ефектни лекционни демонстрации с евристична стойност.
... повече - четете в "Долина"
Веселин Стоянов

Няма коментари:

Публикуване на коментар