четвъртък, 2 декември 2010 г.

150 години живот и творчество чества читалище "Искра"


150 години от създаването си, ще отпразнува през идната седмица едно от най-старите български читалища - казанлъшкото читалище "Искра". Празничната програма ще стартира в понеделник с фотоизложба посветена на годишнината и проследяваща историята на културната институция през изминалите 150 години. През останалите дни от седмицата, казанлъчани ще имат възможност да видят посветените на празника концерти на школите към читалището. Кулминацията на празникът ще бъде в събота, когато под надслов "Който има минало, има и бъдеще", ще се състои юбилейният концерт-спектакъл.
Повече от 500 са самодейците любители в читалището, отчитат от ръководството му в навечерието на празника. Такава е била и бройката преди 50 години, при отбелязването на 100-юбилей, коментираха от настоящият екип, което според думите на председателят Васил Самарски е знак, че няма отлив на хора от институцията.
Повечето от културните институции на Казанлък, са се зародили именно в читалище "Искра" и като част от развиваната от него дейност, припомни още Самарски. Според него обаче, съвременната роля на читалищата е не толкова да бъдат средища на просветата и културата, а да предоставят възможност за докосване на хората до живото изкуство, което ще става все по-голям дефицит в бъдеще.
От читалищното ръководство изразиха съжаление, че ще посрещнат годишнината с неизремонтиран таван на театралният салон, но споделиха, че се надяват това да се случи скоро, с финансиране от европейска програма по която готвят проект за кандидатстване. За рожденият си ден обаче, сцената на читалището ще се сдобие с нова завеса, заменяща старата, която е в употреба от 1985 година.
Около 24 000 лева ще струва празникът на казанлъшката културна институция, като по-голямата част от сумата е събрана от дарения, споделиха от ръководството и подчертаха, че така се продължава една добра традиция, читалищата да бъдат финансирани от спомоществователи. Всеки от дарителите, ще получи специален сертификат от читалище "Искра" за дарение, съобщи още председателят му.
150-годишната казанлъшка културна институция, която е носител на орден "Г. Димитров" и два пъти носител на орден "Кирил и Методий" І-ва степен, има още 97 съименници в страната. Пръснатите из България читалища, носещи емблематичното за Казанлък име - "Искра", в повечето случаи са създадени именно от казанлъчани, става ясно при една среща направена в Казанлък преди години, споделиха още от настоящото ръководство.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар