четвъртък, 2 декември 2010 г.

Журналисти и писатели - за езика, властта и свободата


Медии и творци в Казанлък седнаха на една маса. Поводът този път не беше традиционният коледен коктейл или поредната публична изява, а организираната от списание "Кула" - "Кръгла маса на регионалните медии". Темата, която обедини журналисти и писатели беше състоянието на езика, духовността и свободата на пишещите хора в България и в частност в Казанлък.
Как да съхраним духовното в години на тежка финансова криза, свободни ли сме и какво трябва да се направи, за да има свобода на словото? Има ли действащ механизъм на взаимоотношения "власт - медии", има ли свобода на словото и възможна ли е въобще, кой определя ценностите, възможно ли е медиите да възпитават, бяха основните въпроси, разисквани по време на разговорът.
"Не можем да се правим, че не виждаме, че управляващите са жадни единствено за власт, хората са незаинтересувани, а се борят единствено за насъщния. Народът е опростачен - духовността е в криза. Всичко е лично! Хората на словото са обречени на самота и до смърт да си вършат работата. Не можем да се преборим с опростачване, но можем да задаваме еталони." - сподели Иван Матев.
По мнение на един от талантливите местни писатели, доктор Димитър Няголов, никога властта не е имала добро отношение към медиите, към пишещите. Според него обаче, същинският проблем е, че има безразличие от страна на читателя към пишещите, към словото. "Ние просто трябва да заработим в посока да възпитаваме читателите си!" - допълни още Няголов.
... повече - четете в "Долина"
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар