четвъртък, 9 декември 2010 г.

Училището в Крън чества патронния си празник

С празник на талантите, възпитаниците на ОУ "Св. Климент Охридски" в село Крън отбелязаха своя патронен празник тази сряда. В деня на честването бяха обявени и наградите от конкурса за проект на тема "Нашето училище", в който кандидатите трябваше да представят екипни разработки по темата във вид на информационни табла, плакати или стенвестници. В програмата за отбелязването на "Климентовите дни" влизаха още редица спортни мероприятия сред които и приятелска футболна среща между отборите на ОУ "Св. Климент Охридски" и ОУ "Хр. Ботев" село Енина.
Дните на честването бяха и повод още веднъж, възпитаниците на Крънското школо, да си припомнят живота и делото на своя патрон.
Училището в Крън е създадено през 1866 година по инициатива на няколко родолюбиви крънчани. Първата сграда на училището е била фактически къщата и част от плевнята на Дочо Демиров, а за първи учител е бил условен Иван Пъстрака от Казанлък. Първата сграда, специално предназначена за учебното заведение приема първия си випуск ученици през 1874 година. Тя изпълнява функциите си цели 50 години, но след това се оказва тясна и непригодна да отговори на нуждите на времето нарасналите ученици в Енина. В новата сграда учениците на Крън влизат през 1922 година, която изпълнява ролята на училище до построяването на настоящата сграда през 1972 година. Сградата, в която в момента се помещава ОУ "Св. Климент Охридски" разполага с 18 класни стаи. Училището е оборудвано и с компютърен кабинет и мултимедия, които отговарят на изискванията на настоящето. Традицията обаче продължава да се цени и съхранява освен в ежедневните занимания на учениците и в специално изграденият в училището Етнографски музей.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар