четвъртък, 9 декември 2010 г.

Договори задължаващи общините - не преди края на кметския мандат

Кметовете няма да могат да предлагат на Общинските съвети да гласуват решения, които да одобряват бъдещ дълг на Общината, 6 месеца преди края на мандата си. Това приеха депутатите в Закона за държавния бюджет, съобщи в Казанлък народният представител Емил Караниколов. Промяната в Закона идва наред с друга санкционираща кметовете мярка. Както "Долина" писа в предишния си брой, кметовете на общини ще остават без заплати, ако в срок от 45 дни, след приемането на Републиканския бюджет, общините, които управляват са все още без местни бюджети. До сега, санкции за не приет в срок бюджет понасяха само Общинските съвети.
20 млн. 907 хиляди лева ще е държавната субсидия за Община Казанлък тази година, предвижда приетият вече държавен бюджет, съобщи още Караниколов. От тях 17 млн. 677 хиляди лева са за делегираните дейности, общата изравнителна субсидия за Казанлък ще е 2 млн. 820 хиляди лева.
До Коледа Парламента трябва да мине на второ четене и друг важен за страната закон - Законът за изборния кодекс. До този момент е ясно, че и президентските и местните избори догодина ще са през октомври в един и същи ден. Промяна обаче ще има при назначаването на кметски наместници. Вместо първоначалното предложение - в населени места под 500 жители кметовете да не се избират, а да се назначават от общинския кмет, в закона ще залегне текстът, че кметските наместници ще бъдат назначавани, но в населени места под 300 жители.
За предстоящите избори, депутатите ще приемат текста за отседналост на имащите право на глас, но със срок 10 месеца, за следващите избори обаче, отседналостта трябва да е 12 месеца. "Това уточнение се налага, поради чисто технологично недостатъчното време, от влизането на закона в сила, да има 12 месеца време през което гласоподавателите да са живели в съответното населено място." - поясни още Караниколов.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар