четвъртък, 2 декември 2010 г.

Българинът на война


Издаденият тритомник "Храбростта и мъката на България": поетична антология, съставител Драгомир Шопов, Военна проза, съставител Георги Георгиев и фронтова палитра, автор Цоко Гергов, представя творби на 206 писатели и художници със сюжети от петте войни, водени след Освобождението. Те показват какъв е българинът на война.
През 20 век историята изправи България четири пъти пред огъня на войната. Според едно изследване във войните, водени от Наполеон, са пролети 800 000 ведра човешка кръв.
По волята на Кобургите и българската властваща буржоазия народът ни воюва почти пет години само в Междусъюзническата /1913/ и Първата световна война /1915-1918/. Те завършват с национални катастрофи. Колко ли ведра кръв е пролята, щом само в Балканските войни и Първата световна война убитите българи са повече от 150 000, а ранените - 258 000. пребогата е нашата военна история, пребогата е и белетристиката, художествената история на България. и това е така, защото и българските писатели и художници бяха по фронтовете, до войниците и офицерите. С пушка и перо отстояваха независимостта и целостта на Отечеството, биеха се за своите братя, останали извън границата на българската държава. Двайсет и пет от тях проляха своята кръв, умираха на бойното поле или в полевите лазарети от раните си.
... повече - четете в "Долина"
Полк. О.З. Георги Георгиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар