четвъртък, 9 декември 2010 г.

Радка Кравкова - kазанлъчанката, която беше Царица, Властелинка и Господарка

На 11 декември в Казанлък се открива първата в България паметна плоча на жената, която 20 години бе най-близкия човек до "Царят на Родопите", "Владетелят на планината", "Родопският герой", "Спасителят на Одринско", "Гарибалдиецът", "Властелинът на Мароня", "Господарят на Гюмюрджина".
Това са само малка част от характеристиките за българина Петко Киряков, дадени му от най-безпристрастния съдник - народа - в най-истинското, което е създал - народните песни, чиято 166-годишнина е и поводът за откриването на паметната плоча.
Този самороден военен талант през 1869 г.идва в българските предели като водач на Тракийската родопска дружина "Защита", която има свой Устав, печат и ежегодишен бюджет.
За десет години, до 1878 г., Петко Войвода се превръща в пълновластен господар на Одринско, Кешанско, Гюмюрджинско, Смолянско, Хасковско, Ференско. За дълго тези региони са формално отцепени от турската империя, а българското население се чувства реално защитено. При всеки тормоз върху българи от страна на властта, господарят на Родопа, пленява някой или някои от турските първенци и ги освобождава при адекватна реакция на властите.
Малко известен обаче е фактът, че две години преди Априлското въстание, през 1874 год., България и съдбата на българите за пръв заема първите страници на европейската преса и причината е именно Петко войвода, както и началникът на ж.п. станцията в Дедеагач - немеца Хумберт. "Този човек, освен че се обръщаше постоянно зле с работниците, но и всякога се подиграваше с българщината - разказва по-късно войводата пред биографа си Стою Шишков. Мене ме страшно изяде този горд немец и исках да му дам да разбере какви са българите. Той се отнасяше крайно безчовечно с работниците, дори ги карал да работят в Света Неделя и отбивал от седмичната им заплата". И един юлски ден станцията е обкръжена, войводата конфискува 450 лири и ги раздава на работниците. Избухва дипломатически скандал и Турция плаща обезщетение на Германия от 2 000 лири. Обещана е и награда от 5 000 лири за главата на "Господаря на планината" и е изпратена редовна турска войска от 2 000 души срещу доганхисарския самобитен дипломат.
... повече - четете в "Долина"
Костадинка ДИМИТРОВА
Председател на Тракийско дружество "Петко Войвода" Казанлък

Няма коментари:

Публикуване на коментар