четвъртък, 2 декември 2010 г.

Женска либерална мрежа дари книги на казанлъшки институции


Редки исторически книги, дари Женска Либерална Мрежа на три казанлъшки културни институции. В деня на Християнското семейство, председателят й Анелия Атанасова беше гост на Казанлък. Няколко тома ценна историческа литература, касаеща предимно историята на царското семейство, получиха библиотека "Искра", историческия музей и казанлъшката Природо-математическа гимназия.
Екземпляри от "Трагичната съдба на един цар", "Йоанна Българска - Царица на милосърдието", "Цар Фердинанд Български - Верност и Постоянство" и пълното издание на "Корона от тръни" - получиха двете културни институции в града и едно от най-елитните училища.
"Женска Либерална Мрежа е културна и хуманитарна организация. От около 4 години работим върху няколко проекта и този е един от тях. Ние смятаме, че е важно да се обединим като народ около ценностите си, за да може животът ни да стане по-светъл." - сподели Анелия Атанасова. Тя подчерта, че книгите, които организацията дарява на културни институции в цялата страна, са част от издание в малък тираж предназначено именно за това. Атанасова допълни също, че трилогията за българското царско семейство разкрива факти от историята на България в този отрязък от време, които дълго са били част от секретни архиви. "Важно е обаче да сме обективни и да познаваме истинската история, за да може поколенията след нас да израснат по-истински и задълбочени патриоти." - коментира още тя.
Дарителската акция на Женска Либерална Мрежа стартира в средата на октомври в град Силистра. В Казанлък, това е едно от първите мероприятия на местният клон на организацията, организирано под ръководството на председателката Татяна Цоневска. "Не избрахме случайно деня за това дарение в Казанлък. Ние настоявахме това да се случи именно в Деня на християнското семейство. За да подчертаем, че връзката ни като българи е също толкова важна, както връзката между членовете на едно семейство." - сподели още Цоневска.
Събитието, на което библиотека "Искра" бе любезен домакин в неделния предобед, уважиха лично кметът Стефан Дамянов, зам. кметът Юлиана Палазова, директорът на библиотеката Ани Кожухарова, директорът на ИМ "Искра" Косьо Зарев, директорът на ПМГ "Н. Обрешков" Красимир Дамянов.
За да поздравят гостите с песнички и стихове посветени на празника, дойдоха и децата от неделното училище с ръководител Валя Димова. Всяко от тях получи книжка за оцветяване - подарък от Женска Либерална Мрежа.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар