четвъртък, 2 декември 2010 г.

ПГ по транспорт с участници в "Иновационен лагер"

Четирима възпитаници на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт - Боримира Колева, Евгения Костова, Станислав Стойков и Стоян Нгуен, ще участват в националното състезание "Иновационен лагер", съобщиха от ръководството на гимназията. Състезанието организирано от Джуниър Ачийвмънт България в партньорство с Майкрософт България и Държавна търговска гимназия "Д. Хадживасилев" Свищов, ще се проведе в дунавския град тази събота.
Това не е първото участие на възпитаници на казанлъшката професионална гимназия в състезание на Джуниър Ачийвмънт. В разработването на темата миналата година се включиха отново четирима нейни възпитаници, под ръководството на преподавателката Милена Фотева.
Националното състезание "Иновационен лагер 2010-2011" се провежда от Джуниър Ачийвмънт България като част от общоевропейски проект, финансиран от Европейската комисия (Главна дирекция "Образование и култура").
Иновационният лагер е нов образователен подход, разработен от Джуниър Ачийвмънт - Янг Ентърпрайз Европа (JA-YE Europe), който мотивира младите хора да бъдат изобретателни и да поемат рискове в интерактивна среда и така развива тяхната предприемаческа нагласа. По време на лагера учениците се събират, за да разискват конкретно бизнес предизвикателство и да генерират идеи, които биха разрешили поставения казус. Темата на предизвикателството за всички училища ще бъде зададена от Майкрософт България и съобщена своевременно на всички координатори на иновационни лагери по училища.
Иновационният лагер е интензивно преживяване за ученици на възраст от 15 до 18 г., тъй като те трябва да намерят решение на предизвикателството в рамките на 6 до 24 часа, разполагайки единствено с достъп до компютри, интернет и съветите на бизнес консултанти доброволци. Участниците не разполагат предварително със заданието на предизвикателството, а го научават едва след като бъдат разпределени по отбори. След като се справят с разработването на решението, отборите ще трябва да направят триминутна презентация пред публика и да отговорят на въпросите на жури, което след това определя победителите.
Членовете на екипите не се познават и трябва бързо да се адаптират едни към други и да разпределят адекватно задачите помежду си, за да могат да работят заедно ефективно. Това допринася за развиването на междуличностните умения, както и на готовността за поемане на лична отговорност.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар