вторник, 5 юни 2012 г.

"За да се нахрани стомахът, първо трябва да се нахранят очите!"

Кулинарна изложба на Професионална гимназия по РХ - Павел баня

"За да се нахрани стомахът, първо трябва да се нахранят очите!" Под това мото премина пролетната кулинарна изложба, организирана на 10-ти май от Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство гр. Павел баня. Негов домакин бе уютния ресторант "Севтополис" на "ПРО" ЕАД. Събитието, станало традиция за учебното заведение, отново демонстрира знанията и уменията, които усвояват младите специалисти в учебните кабинети по готварство. И не само изкуството им да забъркват разнообразни ястия, но и да оформят всяко блюдо като произведение на изкуството и да го поднесат с такова изящество, че да създадат истинска естетическа наслада за клиентите и да нахранят освен стомаха и всичките им сетива. Докато многобройните гости обикаляха дългата маса с красиво оформените и подредени експонати и искрено им се възхищаваха, възпитаниците на гимназията поддържаха градуса на пролетното настроение с музикални изпълнения и рецитиране на стихове, сътворени от местни поети. В края на програмата си те споделиха и тайната рецепта за да се създаде едно вкусно ястие, която много от присъстващите дами побързаха да си запишат. Ще я споделим и с читателите на "Долина". Необходими продукти: 4 чаши Любов, 2 чаши Вярност, 3 чаши Приятелство, 1 купичка Прошка, 1 пакетче Доверие, 7 лъжици Уважение, 2 шепи Търпение и Смях колкото поеме. Начин на приготвяне: Сложете Любовта до Приятелството и разбъркайте бавно; добавете цялото Доверие примесено с Търпение; сипвайте на малки части Доброта и Уважение и продължете да бъркате, докато се получи приятна еднородна смес. Към нея прибавете всичката Надежда и щедро полейте с колкото се може повече Смях. Покрийте дъното на Сърцето си с дебел пласт Вярност, излейте върху него получената смес  и оставете да престои докато усетите, че то се е изпълнило цялото. Преди да поднесете, гарнирайте с Прошка. Сервирайте всекидневно това ястие на всички хора край себе си, за да сте щастливи.
След тази рецепта, в която има много хумор, но и много мъдрост, всички експонати бяха разиграни на томбола и много късметлии си тръгнаха с изкусно и вкусно приготвените блюда. Както предишните години така и сега изложбата показа, че в Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство се подготвят перфектни бъдещи майстори-готвачи и сладкари, като всеки випуск внася нещо ново, екзотично и по-съвършено в това изкуство, което носи наслада за тялото и душата. И че не случайно големи фирмени ресторанти както у нас, така и в чужбина, ги търсят още от ученическата скамейка и охотно ги наемат на работа щом се дипломират. А това е и един чудесен атестат за ръководството и целия педагогически колектив на гимназията, която вече 18 години създава чудесни специалисти и трупа престиж за себе си и за Община Павел баня.
Йорданка Трополова

Няма коментари:

Публикуване на коментар