четвъртък, 21 юни 2012 г.

Норвежкият посланик се сбогува с Казанлък

Н. Пр. г-жа Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия у нас посети Казанлък в началото на седмицата. Визитата й бе част от обиколката й в страната, преди да напусне България като посланик. Н. Пр. г-жа Скарстейн посещава общините, където са реализирани проекти по Норвежката програма, както и тези, в които съществува потенциал за реализация на проекти по същата програма за следващия програмен период, графата, в която попада и Казанлък.
130 проекта се реализират в България по Норвежката програма, е споделила посланик Скарстейн, а за следващия период средствата са 127 млн. евро, като вече е подписано Споразумение между Норвегия и България за това. Мерките, по които ще бъдат финансирани проекти, одобрени на състезателен принцип, са енергийна ефективност, зелена икономика, деца и младежи в риск, публично здраве, културно наследство, фонд за НПО и др. За консервация и реставрация на културното наследство са предвидени около 14 мл. евро по Норвежката програма, стана ясно още от срещата. Норвежкия посланик е насърчила местната власт, относно реализацията на съвременен Музей на розата.
Албум с всички проекти, реализирани в България по Норвежката програма, с пожелание в следващия да фигурира и проект в Казанлък, подари на кмета Стоянова посланик Скарстейн. От домакините пък тя получи традиционните дарове - продукти от розово масло, представяне на Казанлък и Фестивала на розата, традициите и изкуствата, както и албума на казанлъшкия фотограф Александър Иванов "България от птичи поглед".
В рамките на посещението си в Казанлък, Н. Пр. Тове Скарстейн изпълни и друга своя мисия - да дарява книги от норвежки автори на българските библиотеки. Над 20 тома избрана литература от класически и съвременни норвежки автори получи лично от посланика директорът на ОБ "Искра" Ани Кожухарова. От своя страна тя подари на госта книги на казанлъшки автори и презентация на библиотеката.                  
   Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар