четвъртък, 14 юни 2012 г.

Признание за изпълнен дълг

"Животът туй е битка непрестанна и в битката е истински живот"
        Сергей Румянцев


Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" град Казанлък начело с Илия Янакиев и Павлина Тодорова заедно със свои приятели, членове и симпатизанти, в събота 9 юни, се отправиха към село Славовица, обл. Пазарджик. Предстоеше среща със съмишленици от цяла България в местността "Янини грамади", на национален възпоменателен събор по повод 89 години от зверското убийство на земеделския лидер и държавник  Александър Стамболийски. Маршрутът бе дълъг и разбира се малко изморителен, но пред мисълта, че ни предстоят вълнуващи изживявания свързани с тази велика личност, като че ли не чувствахме умора. Кратка почивка, подкрепена с малко кафе и вкусен кекс, приготвен от Павлина, и едно шише газирана вода и отново на път. Винаги съм се вълнувала от природната красота на България и от душевната красота на дадена личност. Този път надмина моите очаквания. Наблюдавах всичко с голям интерес, защото за пръв път идвах на този събор. Забелязах, че когато наближихме селото от двете страни - от ляво и дясно, имаше декари от лозя, черешови градини и малко розови храсти. Пристигнахме благополучно на "Янини грамади" преди уговорения час. Тук бяха пристигнали и други участници. Виждам хора с оранжеви шалчета, оранжеви тениски, оранжеви знаменца, шапки с лика на Ал. Стамболийски и емблемата четирилистна детелина. Пред нас се разкри прекрасна панорама, веднага се почувства свежия, чист въздух и аромата на билки и диви ягоди. Пръснахме се из красивата местност, засадена с черен и бял бор, брези и липи. По сведение на зам. кмета , Васил Шушлев с който случайно се запознах, залесяването е станало по инициатива и настояване на Ал. Стамболийски. Три години тогавашния кмет спирал работите по залесяването, след написване на открито писмо до кмета на с. Славовица от Стамболийски през 1912г., въпросът е разрешен. Репликата на тогавашния кмет към земеделския лидер била следната: "Направихте ме за смях пред цяла България". Когато залесяването се осъществило, кметът попитал Стамболийски: "С какво да ви се отблагодаря, какво е вашето желание?", "Ако остане поне една кост от мен, положете ме на "Янини грамади" - отвърнал Стамболийски. Това било любимото му място. По време на хайдушкото движение в тази местност са избити 100 души, затова носи името на Яна войвода.
През 1946г. с дарения е построен от гранит Паметник-костница, където родолюбиви и признателни българи в розов саркофаг са положили тялото на Стамболийски, като от лявата страна, долу ниско е изписано името на брат му Васил, а отдясно името на майка му Катерина. Тук всеки посетител може да запали свещичка.
Точно в 10.30 започна откриването на Националния възпоменателен събор - заупокойна молитва, представяне на официалните лица на ПП на ЗНС, ПП на БЗНС, ППЗС "Ал.Стамболийски". Спас Панчев откри с прочувствено и вълнуващо слово събора. Изказване направи народният представител Венцислав Върбанов и др. представители на отделните звена. Церемонията приключи с поднасяне на венци и цветя, признание за изпълнен дълг към българския народ и България. Със своите слова, идеи и реформи Ал. Стамболийски ще бъде винаги като пътеводна светлина на честните и предани, родолюбиви земеделци.
"Служете на България!", "Борбата - това е живот.", "Обществената деятелност не е поле за забогатяване."- това е заветът на Стамболийски. Със саможертвата си Ал.Стамболийски записа името си в историята и завинаги остава в сърцата на последователите - земеделци и съмишленици.
Стефка Бой'ева

Няма коментари:

Публикуване на коментар