четвъртък, 21 юни 2012 г.

Припомнихме си за Георги Димитров

представители на обществени и политически организации, сведоха глави в знак на почит пред паметника на Димитров в деня на рождението му

130 години от рождението на Георги Димитров, отбелязаха в Казанлък представители на местни политически и обществени организации. Честването, организирано от Български антифашистки съюз, Българска социалистическа партия, Комунистическа партия на България и други леви формации, се състоя пред паметника на Димитров край язовир "Копринка".
В словото си, председателят на местната структура на Българския антифашистки съюз - Неделчо Братоев подчерта, че личността Георги Димитров и сега се радва на признание в световен мащаб. За това свидетелства, както фактът, че името му носят 4 града по света - България, Русия и  Сърбия и Украйна, така и надписът "МУЗЕЙ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ", стоящ и до днес, на фасадата на сградата, в която в Лайпциг е заседавал Имперския съд. С горчивина, представителите на организациите почели рождението на Димитров си припомниха и факта, че тъкмо в неговата родина, в опит да се заличи миналото, бе унищожен мавзолеят му, сграда притежаваща както историческа и архитектурна, така и голяма морална стойност.
По време на честването бе връчена и наградата във връзка с организирана съвместно от Български антифашистки съюз и вестник "Долина" анкета "Урок по родолюбие". Грамота и книга, победителят - ученикът Дончо Кантарски, получи лично от изпълнителният директор на "Долина" Яница Станчева.
С патриотични песни посветени на България, в изпълнение на вокалната група към ТД "Орлово гнездо", продължи честването в понеделник, след което, пред паметника на знаковата за България и международното комунистическото движение през миналия век фигура, бяха положени венци и цветя. Отбелязването на годишнината бе част и от годишния календар от събития на Общинската организация на БСП, сподели нейният председател Александър Минчев.
Ето и част от емблематичната реч на Георги Димитров пред съда в Лайпциг, която предизвиква международен отзвук, а за него "Газета Варшавска" посочва: "Димитров е човек с блестяща интелигентност и надареност, който превръща подсъдимата скамейка в обвинителна трибуна.":
"Народ, който 500 години е живял под чуждо иго и не е загубил своя език и национално съзнание не може да бъде див и варварски... Диваци и варвари в България са само фашистите. Но аз ви питам, господин Председателю, в коя страна фашистите не са диваци и варвари?...Аз нямам  причини да се срамувам, че съм българин, и аз се гордея, че съм син на българската работническа класа".
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар