четвъртък, 21 юни 2012 г.

Ромски бригади събират липа и вишни въпреки забраната

съставени актове все още няма - нарушителите изчезват бързо или са непълнолетни и без документи


От средата на миналата седмица е в сила Заповед на кмета на Казанлък, съгласно която се забранява брането на липов цвят, вишни и други плодни дръвчета в общинските озеленени площи, по улици, алеи, площади и други пешеходни пространства на територията на града. Предвидените размери на глобите са 250 лв. при първо нарушение, а при повторно нарушение - 500 лв. На нарушителите ще бъдат налагани глоби и съставяни актове от съответните длъжностни лица от Община Казанлък и служителите на МВР по реда, се посочва още в Заповедта.
Основната цел на забраната е да се предотврати поголовното чупене на клони на дръвчетата при обирането на цвета и плодовете им, коментираха от общинска администрация. Към момента обаче, за около 4-5 дни действие на заповедта няма нито един съставен акт на нарушител, въпреки че в града, дори в централната му част, ромски бригади спокойно берат липов цвят.
За спазването на заповедта следи общинската служба "Екологичен контрол" съобщиха още от местната изпълнителна власт. От там коментираха, че на ден към тях се подават поне по 10-12 сигнала за нарушители. Заради недостатъчното на брой служители обаче, които да откликват на сигналите, често на мястото се пристига твърде късно, когато бригадата от берачи на липа вече е тръгнала. Най-често също, коментираха общински служители, дори при заварване на нарушителите на място, те се оказват непълнолетни, което на практика прави невъзможно издаването на наказателен акт на лицето. Според наблюденията им обаче, нарушителите на кметската заповед са предимно роми, които очевидно са добре организирани - изпращат в акции по обиране на цвета деца и непълнолетни младежи, с малки торбички, които да събират количество цвят, отговарящо на нуждите на домакинство. Случва се и някой от заловените на място нарушители да са без документи за самоличност, като в този случай единствената възможна реакция на общинарите е да извикат полицията, през това време обаче е възможно да не могат да отреагират на нов сигнал за нарушение.
Към момента Общината не е издала лиценз за пункт за изкупуване на липов цвят, затова не е ясно и какво се случва с обрания от ромите. Факт е обаче, че техни бригади в града берат липа независимо от изричната забрана. Сигнали от граждани, че същото се случва и с дръвчетата вишни, получихме и в редакцията на вестник "Долина". Повечето от вишните обаче не са в централната градска част и обирането им от роми става безпрепятствено от години.
За спазването на заповедта следят и полицейските служители, коментираха още от общината. В случай че гражданите забележат такова, те могат веднага да сигнализират за него директно на телефон 112 от където сигналът ще бъде предаден към общинската служба или полицията.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар