четвъртък, 7 юни 2012 г.

ЦДГ "Слънчице" приключи проект

Заключителната работна среща по проект "Мръсни ръце пипат компютъра" към секторна програма "Коменски", се проведе в с. Мадунице в Словакия в средата на миналия месец. Това информира директорът на казанлъшката ЦДГ "Слънчице" - Сабрие Петрова, след завръщането на колектива.
На срещата са били обобщени резултатите от двегодишната работа по проекта на педагогическите екипи на училищата от гр. Курталан, Турция, с. Перкупа, Унгария, с. Мадунице, Словакия и ЦДГ №9 "Слънчице", гр. Казанлък, България.
На последното занятие на екипа работил по проекта в продължение на 2 години е била представена и заключителна презентация от координатора на проекта. "Благодарение на този проект ние - участниците научихме не само много народни игри, представени от четири държави, но и се запознахме с бита и историята, културата и съвременното развитие на посетените райони в Турция, Унгария и Словакия. И най-важното сред чуждестранните ни колеги намерихме много нови приятели, с които ще поддържаме връзки и в бъдеще." - обобщават участниците.
По време на визитата си в Словакия, гостите са се запознали със забележителностите и историческото минало на западната част на страната сред които замъка в гр. Тренчин, който е трети по големина в страната. "При посещението ни в етнографски комплекс "Чичмани" бяхме впечатлени от близостта им до нашия бит в миналото - оказа се, че това не е случайно - там по време на османското владичество са се заселили много българи и румънци." - коментира още при завръщането им от Словакия Сабрие Петрова.
В град Пиещани международните екипи участващи в проекта са разгледали и военно-историческия музей и "Водното огледало", където се намира един от най-големите словашки курорти известен с лековитата си минерална вода.
"Разгледахме красивия исторически център на Столицата Братислава, а след разходка с корабче по р. Дунав посетихме крепостта "Девин" разположена до мястото, където р. Морава се влива в р. Дунав и се очертава границата между Чехия, Словакия и Австрия." - споделиха още представителите на ЦДГ "Слънчице".
Като близка до българската, определиха нашите представители предучилищната образователна система на Словакия. Изводите им се базират на видяното в училището и детската градина в с. Мадунице - домакин на последната работна среща. Освен с чистотата и красотата си, словашкото село се слави и с рекорда си записан в книгата на Гинес - за най-дълга плетеница от лук, който е сред основните култури отглеждани там и на който има посветен ежегоден празник.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар