вторник, 5 юни 2012 г.

Дамянов, Палазова и Радевски - невинни

Според настоящия кмет Галина Стоянова, след като не може да бъде търсена справедливост, сегашният екип стопанисваш Общината може да се поучи от грешките и служителите боравещи с обществените пари да го правят с необходимата съвест, морал и отговорност през Закона

Бившият кмет Стефан Дамянов, заместник кметът от неговия екип Юлияна Палазова и бившият шеф на спорта в Община Казанлък Ангел Радевски, не са злоупотребили с обществени средства, според заключенията на няколко институции разглеждали преписките по съответните казуси. Заключенията на прокурорите разглеждали повдигнатите преписки, оповести в началото на тази седмица кмета на Казанлък Галина Стоянова.
Бившият градоначалник Стефан Дамянов не е извършил престъпление като е изразходвал средствата от сделката с "Би Си Ай". От отстъпеното право на строеж, което Общината предостави на фирмата върху земи за изграждане на фотоволтаичен парк, в местната хазна дойдоха 2 159 012, 53 лева, които според решение на Общинския съвет, трябваше да бъдат изразходвани само след изрично решение на местния законодателен орган. Още с встъпването си в длъжност обаче, новото общинско ръководство оповести, че средствата са изразходвани от предишната власт, месеци преди изборите и то без решение на ОбС. За случая кмета Стоянова е сигнализирала Районна прокуратура Казанлък. след като разглежда фактите, районният прокурор постановява, преписката да бъде изпратена по компетентност в Окръжна прокуратура Стара Загора. От своя страна окръжният прокурор разгледал преписката постановява, че, въпреки че не е имало решение на ОбС за изразходването на въпросните над 2 милиона лева, от страна на Общината са извършвани разпращания по стари задължения на Общината към доставчици, контрагенти, влезли в сила съдебни решения, хонорари, а плащанията са документално обосновани.
"Безспорно има извършено нарушение на кмета на Община Казанлък, тай като не се е съобразил с решението на Общински съвет. В случая обаче липсват данни за извършено престъпление, превишаването на властта или неизпълнение на служебните задължения длъжностното лица, в случая кметът, за да е осъществен престъпния състав е следвало да го направи с цел ощетяване на Общината и облагодетелстване на трето лице. Няма ощетяване на Общинския бюджет, тъй като всички платени средства са били дължими от Общината. Липсват данни за престъпление по чл. 254 от Наказателния кодекс." - се посочва още в решението на Окръжна прокуратура, и на база на гореизложеното, тя отказва да образува досъдебно производство и прекратява преписката. Решението е обжалвано от настоящия кмет Галина Стоянова, но според решението на Апелативна прокуратура Пловдив, жалбата е неоснователна, а изводите направени от "първоинстанционната прокуратура са правилни и като такива следва да бъдат потвърдени и от настоящата инстанция.". според трите проверки на Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура - няма деяние, с което да е нарушен обществения интерес в случая.
Още на първа инстанция - Районна прокуратура Казанлък е оневинена и зам. кметът Юлиана Палазова, в качеството й на упълномощена от кмета Стефан Дамянов да организира и проведе обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на социалните заведения, общинските детски ясли и градини. От снетите от директорите на детските заведения обяснения по случая става ясно, че храните доставяни от фирмата спечелила конкурса са били по-високи от осреднените за Старозагорска област, нарушения в качеството и доставката им обаче не са констатирани. От Одитен доклад на председателя на Сметната палата пък става ясно, че от началото на 2009 до края на септември 2010 година са констатирани редица нарушения за Закона за обществените поръчки при провеждане на открита процедура за доставка на храни. От тези факти обаче, според Районна прокуратура Казанлък, не следва, че няма данни за извършено престъпление по чл. 220 ал. 1 от Наказателния кодекс от страна на Юлияна Палазова. За да има престъпление, длъжностното лице трябва съзнателно да сключи неизгодна сделка и от това да произлезе значителна вреда за стопанството, учреждението или предприятието, което то представлява, а в конкретния случай, такава умисъл липсва. Палазова е сключила сделката с участника в конкурса класиран на първо място от комисията. Според Районна прокуратура, ако е констатирала, че средствата по сделката надвишават финансовия лимит на общината за тази цел, тя е можела да прекрати процедурата по конкурса. Дали обаче в тази насока има престъпление е компетентна да се произнесе Окръжна прокуратура. Според съдебната практика обаче, дали една сделка е изгодна или не се определя не само по нейната стойност, но и от количеството, качеството, сроковете на доставка начините на плащане и други. Поради горните факти Районна прокуратура Казанлък отказва да образува досъдебно производство и изпраща преписката по компетентност към Окръжна прокуратура Стара Загора. От там все още няма решение, коментира Галина Стоянова и допълни, че не смята да обжалва в следваща инстанция постановеното.
Отказ да бъде образувано досъдебно производство Районната прокуратура постановява и по отношение на преписката касаеща нарушенията констатирани от проверката направена от настоящия зам. кмет Лилия Цонкова при разходваните средства по спортния календар за 2011 година. според изводите на прокуратурата "няма достатъчно данни за извършено престъпление по чл. 201 от Наказателния кодекс, тай като не е налице противозаконно присвояване от страна на длъжностното лице Ангел Радевски на чужди пари, вещи или други ценности. Радевски е действал спрямо разпоредбите на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки, като не е сключвал писмени договори, тъй като изразходваните суми са били под 15 000 лв.". за изхарчените от него средства Ангел Радевски е представил разходно-оправдателни документи, за които не е било установено, че са неистински, се посочва още в изводите на Районна прокуратура, която на база на установеното отказва да образува досъдебно производство и праща преписката в "Архив".
"Държах да ви съобщя тези факти, за да могат и гражданите на Общината да разберат, че съм направила абсолютно всичко, за да потърся справедливост в тяхна полза. По време на предизборната кампания се изнесоха много факти. Бях длъжна да се обърна към компетентните да се произнесат по тях органи, но те се произнесоха в полза на предишното управление. От тук нататък остава едно - справедливост не можем да търсим, но можем да се учим от грешките. Мога да твърдя пред гражданите, че ще направя всичко възможно, служителите, които работят с общинския бюджет и публичните финанси, да бъдат лоялни и добросъвестни и да боравят с тях с необходимата съвест, морал и отговорност пред Закона.
Стоянова съобщи също, че Сметната палата е заверила " с резерви" отчета за изпълнението на бюджет 2011 на Община Казанлък. заради констатираните от институцията грешки, през настоящата година Общината ни ще бъде под засилено наблюдение и вероятно на деветмесечието ще бъде направен одит, който да установи продължава ли допускането на констатираните вече грешки.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар