петък, 15 юни 2012 г.

Без детски градини и ясли през август

3 седмици през най-отпускарския месец в годината, общината ще бъде без работещо детско заведение, решението е предварително съгласувано с директорите и родителите

На летен режим на работа преминаха детските градини и ясли в общината от началото на този месец, съгласно кметска заповед от края на миналата седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. Периода който заповедта обхваща са месеците юни, юли и дните от 1 до 24-ти август. Съгласно тази заповед през месеците юни, юли и от 01.08.2012 г. до 03.08.2012 г. при наличие на намален брой деца, посещаващи детските заведения в община Казанлък, да се премине към редуциране броя на групите и числеността на персонала.
От 6 до 24 август обаче всички детски заведения - целодневни детски градини, обединени детски заведения, детски ясли и Детска млечна кухня ще бъдат затворени, гласи още кметската заповед. В посочения период персоналът ще ползва законоустановения си отпуск на ротационен принцип, а в детските заведения ще бъде извършено основно почистване на материалната база и подготовка за новата учебна година.
Така, на практика в рамките на 3 седмици, за първи път от години, Казанлък и населените места в Общината ще останат без детски заведения. След оповестяването на кметската заповед се появиха и родителски коментари, че решението ще донесе значителни затруднения на родители, които нямат възможност да оставят децата си при роднини или да наемат детегледачи. За да се избегне подобен проблем до сега, през август винаги с кметска заповед бе назначавано дежурно детско заведение, което да поеме децата, за които няма кой да се грижи, докато родителите им са на работа.
Според думите на заместник кмета Лилия Цонкова обаче, решението е взето след нарочна среща с всички директори на детски заведения в общината. Те от своя страна, предварително са съгласували с родителите на децата от съответните детски заведения. Според информацията на директорите, самите родители са планирали да почиват в съответните 3 седмици от август, поради което й са заявили, че през това време няма да се нуждаят от услугите на детските заведения.
По думите на Цонкова, в решението на Общината тази година няма нищо необичайно, подобна възможност - персоналът да вземе полагащия му се отпуск, както и да бъдат извършени ремонти и освежаване на сградите, се предвижда всяка година.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар