четвъртък, 7 юни 2012 г.

Без рекламни табели в центъра, наем и за тези в частна собственост

това предвиждат част от промените, които общинските съветници приеха при второто четене на Наредба №22, регламентираща рекламната и информационната дейност на територията на община Казанлък

Рекламни и информационни табели няма да бъдат поставяни в центъра на Казанлък, предвиждат промените в Наредба №22, регламентираща рекламната и информационната дейност на територията на общината. Те бяха приети при второто четене на нормативния акт, на редовното заседание на местния законодателен орган този вторник. Пространството, в което поставянето на такива табели е абсолютно забранено се обособява в граници от улиците: бул. "23 ПШП" в отсечката от ул. "П. Стайнов" до Лъвовата чешма; бул. "Княз Ал. Батенберг" в отсечката от ул. "Славянска" до Лъвовата чешма; бул. "Розова долина" в отсечката от ул. "Цар Ив. Шишман" до Лъвовата чешма; и улиците "Искра" и "Скобелев". Въпреки настоятелния аргумент от страна на съветничката от БСП Румяна Друмева, че точно в тази част на града има най-голяма концентрация на фирми, затова текстът трябва изцяло да отпадне от наредбата, съветниците все пак гласуваха той да остане.
Да отпадне и текстът, който позволява безплатно разполагане на транспаранти с изрична кметска заповед, когато се касае за събития от общоградски, национален и международен характер, настоя още Друмева. Като аргумент в полза на искането си тя посочи, че това ще предизвика затруднения за събития свързани с предизборни кампании например, когато за поставянето на всякакви временни указващи транспаранти, ще се налага изрично кметско разрешение.
Според промените в наредбата регламентираща рекламната дейност в общината, търговците желаещи да поставят табела върху собствен, не общински имот, също ще заплащат такса на общината, която ще е в размер на 50% от определената общинска такса.
Такса ще плащат и онези, които са избрали да се рекламират директно, чрез раздава по улиците флайери и дипляни. За ден, за един човек раздаващ подобни листовки по улиците, таксата, която трябва да влезе общинската хазна е в размер на 10 лева.
Безплатни афиши и плаката ще могат да бъдат поставяни и занапред само върху изрично определените за целта места в общината, същото важи и за некролозите. Обществени места, като предпочитаните стълбове, спирки, ел. табла, контейнери, огради и други, са под категорична забрана в наредбата. Същото важи и за сградите, собствениците на които трябва да станат особено бдителни, защото ако там се появи нерегламентирано табела, плакат или дори некролог, са длъжни да го изчистят.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар