четвъртък, 21 юни 2012 г.

Огромен тракийски некропол има в Казанлъшко

стотици могили стоят непроучени в земята между селата Ясеново, Голяма Дряново и Горно Сахране 

Огромен тракийски некропол съществува в Казанлъшкия край, съобщи пред журналисти в началото на тази седмица доц. Георги Нихризов от Националния археологически институт и музей при БАН. От 2009 година той и екипът му проучват територията на котловината, попълвайки археологическата карта на региона. От началото на май обаче, до преди дни, археологическият екип е извършвал проучвания в землищата на селата Ясеново и Голямо Дряново, на територията, където ще бъде изграден фотоволтаичния парк. На приблизително 1400-те декара, където ще бъде изградено енергийното съоръжение, учените са открили и проучили 11 могили. Сред най-интересните са няколко със запазени почти цели останки на човешки скелети, предмети и монети. Както поясни доц. Георги Нихризов, въпреки малкото предметни находки, проучените гробни съоръжения, носят интересна информация. Останките намерени в тях обаче, тепърва ще бъдат проучвани в Института по антропология, а предметите реставрирани и консервирани. Намерените монети, чаши и съдове, както и други предмети, ще останат като част от колекцията на Казанлъшкият исторически музей, човешките останки обаче ще бъдат съхранени в Института по антропология.
Проучените могили са демонтирани от местата където са намерени, коментира още Нехризов, каквато е практиката при такива малки съоръжения, но те са документирани, включително и заснети прецизно, така че при нужда, изследването им да продължи. При подобен тип разкопки обаче, няма как съоръжението, което най-често както в случая - е каменно струпване около гроб, да бъде запазено след извършеното проучване, нито да бъде демонтирано и монтирано на друго място. Ценността на находката се състои предимно в информацията, която останките в нея носят за периода и традициите на траките.
По думите на Нехризов, в землището между трите казанлъшки села, има още стотици могили, което всъщност превръща района в огромен тракийски некропол от времето на разцвета на Одриското царство. Проучванията обаче в останалата част от могилите ще продължат, когато за това има необходимост и финансов ресурс. Настоящите проучвания са проведени благодарение на фирмата, чийто ще е фотоволтаичния парк, в изпълнение на разпоредбите на Закона за опазване на историческото наследство.
От 2009 година насам, научният екип на доц. Георги Нихризов е проучил общо 80,80 кв. км. от Казанлъшката котловина и е нанесъл на археологическата й карта общо 343 обекта.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар