четвъртък, 14 юни 2012 г.

30 години отбелязват "Белите рози"

Далечната 1982 година към клуба на пенсионера гр. Казанлък се сформира група за здраве, подтикнати от доц. др. Еньо Бояджиев - герантолог, работещ по проблемите на стареенето в Министерството на спорта. Първите учредители са били повечето семейни двойки: Василка и Дамян Баджакови, Мария и Николай Александрови, Мария и Минчо Рашкови, Пенка и Димитър Димитрови, Костадинка Димитрова, Антон Илиев и още двадесетина човека. Няма ли са спортисти методисти, които да им показват упражненията и да ги тренират. Тук на помощ им идват семейство Райна и Стефан Геневи и двамата учители по физкултура. Макар и работещи като учители по физкултура е училище "Св.Св. Кирил и Методий", те са намирали време и за групата. Пръв председател става Антон Илиев. Седем години води успешно групата за здраве към пенсионерския клуб в гр. Казанлък.
Най-трайна следа като методист е оставила Ганка Лалева - също учител по физкултура. Наричана е с обич "Капитана", тъй като въвела желязна дисциплина. Всички я слушали, защото била всеотдайна, грижовна и човечна. Многото успехи не закъснели. Дори след престоя си в болница - болна от коварно заболяване, тя посещава групата, милее за жените. За нея това е било втори дом. След Ганка Лалева, достойно я замества Стефка Иванова, също учител по физкултура. Нещата Малко се променят. Упражненията от композицията се разделят на три и за всяка третина отговаря жена за групата. Настъпват трудни години, липсват методисти, сменя се председателя на Дома на пенсионера и на групата.
От 1989 година начело на групата застава инж. Ваня Демирчева. Сменят се и методисти. Една от тях е София Пеева - също учител, до като през 1998 г. поема групата Тинка Въглярова - учител в детска градина.  Тя ни подготви отлично за зонален преглед, който се състоя в град Казанлък, пред Дом на културата "Арсенал". Ваня Демирчева получава медал от БФВС (Българска Федерация за Ветерани Спортисти - София). Медал е получила и ветеранката в групата Василка Баджакова.
Колко гости е посрещала групата по домовете си от другите градове?! Така са се раждали прекрасни дълготрайни приятелства. Колко спонсори са търсили и успявали да намерят от държавните предприятия?!
С много усилия и голям ентусиазъм са успявали да пътуват до другите градове на страната. Поради нарушено здраве Ваня Демирчева предлага на инж. Донка Кръстева да поеме групата и неин верен помощник като методист да бъде Тинка Въглярова. Получи се добър тандем. От 16 човека, групата нарасна на 30. С течение на времето композициите ни станаха все по-хубави и хубави. Така спечелихме симпатиите и приятелството на много групи от страната. Заредиха се зонални прегледи 2000, 2002, 2004 и 2006 г. Прескочихме 2008 г., но после станахме домакини на морето 2009-2010 г. Бяхме национални първенци - спечелихме купата по лека атлетика. През 2006 година се регистрирахме като спортен клуб за здраве "Бели рози"гр. Стара Загора. Имаше много красив ритуал за именуване на групата. Г-жа Нели Фотева бе кръстницата.  Венеца от бели рози бе на главата на председателката. Менчето с водата също присъстваше. Многото поздравления създадоха прекрасно настроение, нищо че навън валеше. Може би заради това името ни носи много късмет и ни върви като по вода.
Сега разчитаме на помощна на Общината и основно на лични средства. Благодарение на събраните си лични средства почти не сме пропуснали зонални и държавни прегледи.
Колко исторически и природни забележителности е посетила групата - паметници, пещери, църкви, музеи, разкопки, манастири.
Групата има сформиран певчески състав. Ходили сме на много събори (Дряновски манастир, Карлово, Старозагорски бани, Шивачево и други). Възпроизведени бяха обреди като; Сурваки, Бабинден, Трифон Зарезан, Лазаровден, Великден. От скоро се сформира и танцов състав. С една дума: танцуваме, пеем, играем. При нас е весело!
На 29 май 2012 година бяхме поканени да участваме в зоналния преглед на спортните клубове от южна България в град Благоевград. Представихме се отлично. Получихме грамота за участие и много поздравления.
На 3 юни 2012 година групата за здраве "Бели роза" участва в таз годишния Фестивал на Розата град Казанлък с композицията "Хубост българска". Получихме бурни аплодисменти и поздравления за блестящото представяне във Фестивала.
Ела те при нас! Станете "Бяла роза" и вие!
инж. Донка Кръстева     

Няма коментари:

Публикуване на коментар