четвъртък, 7 юни 2012 г.

Рози, минерална вода, фолклор и настроение

Това е Павел баня в навечерието на своя празник

И тази година Празникът на розата и минералната вода - Павел баня 2012 е едно от най-бляскавите и колоритни събития, които са своеобразен трамплин към горещото лято. По традиция организатори и спонсори са подготвили богата културна програма, която ще разчупи всекидневието ни, за да се усетим пленяващия дъхав аромат  на маслодайната роза - визитката на Розовата долина.
Празникът на розата и минералната вода ще продължи четири дни, в които забавлението е гарантирано, а от нас се иска просто да бъдем на точно място в точното време.
В четвъртък - 07.06.2012 от 16.00 часа в читалище "Напред" в гр. Павел баня ще бъде открита изложба от фотографии "Първи национален празник на розата - 1966г." От 17.00 часа ще бъдат представени по традиция произведения на местни творци. По-късно вечерта от 21.00 часа на Лятната сцена в Павел баня е грандиозният спектакъл "Избор на Царица роза", воден от Драгомир Драганов. Царица роза, съгласно статута, залегнал в избора, става представително лице на Община Павел баня и придружава кмета на официални визити и срещи. Всички участнички в конкурса получават и предметни награди, осигурени от организаторите и спонсорите на празника.
На осми юни в петък от 18.30 часа жители и гости на Павел баня ще станат свидетели на дефилето с песни и танци на фолклорните състави в рамките на Международния фолклорен фестивал - Павел баня 2012. В 19.00 часа на Лятната сцена кметът на Община Павел баня, г-н Станимир Радевски, ще даде официалното начало на Празника на розата и минералната вода, след което празничната програма продължава  с концертни изяви на участниците в Международния фолклорен фестивал и народно веселие до полунощ.
Изборът на Цар на минералната вода ще се състои на следващия ден (събота, девети юни) от 11.00 часа на Плажен комплекс - Павел баня. Много музика, състезания, конкурси и игри ще съпътстват откриването на "Плувно лято 2012". Доброто настроение ще вилнее по-късно на централния площад, когато от 18.00 часа следва "Селски дворове" -  кулинарно шоу и изложба базар на традиционни ястия, занаяти и др. - представяне на всички населени места от общината. По-късно от 20.00 часа предстои шествието с песни и танци по улиците на града с участието на всички танцови колективи, кукерски състави от Общината, карнавални игри и народно веселие до късно вечерта.
В неделния ден на десети юни от 9.00 часа на розовия масив в гр. Павел баня ще бъде отслужен водосвет за здраве и  ще бъде представен ритуалът "Розобер" с участието на фолклорни състави. В 10.00 часа розоварна "Павел баня" ще посреща всички желаещи да наблюдават розоваренето с използването на традиционни и съвременни методи. П-късно вечерта от 19.00 часа ще се състои гала концертът на участниците в Международния фолклорен фестивал, ще бъдат връчени наградите, а кметът на Общината ще закрие тържествено Празника на розата и минералната вода - Павел баня 2012 с много песни и хора.
Празникът на  розата и минералната вода в Павел баня е едно събитие, на което си дават среща младостта, красотата, богатството и чарът на националния фолклор, а настроението е верният ключ към незабравими преживявания в омайната Розова долина.
Румен Скрински

Няма коментари:

Публикуване на коментар