петък, 2 септември 2011 г.

Казанлъшката автогара - инструкции за употреба


Казанлък е чудесен град, наистина! Но целта на написаното по-долу е не да убеждавам някого в това, а да помогна на онези, които имайки го предвид, са решили да посетят града на розите и да се уверят със собствените си очи. И най-вече за онези, които по една или друга причина, са попаднали в Казанлък и за да го напуснат смятат да използват автобус. Тогава, те неминуемо ще имат нужда от услугите на служителите на местната Автогара. Затова, ще се спра на някой особености касаещи тази тема.
Та както вече казах, Казанлък е чудесен град. Но и той, като всеки чудесен град си има особености - част от незабравимия му колорит. Една такава особеност, на която вероятно се дължат някой странни за външните хора неща, е това, че казанлъчанинът е умен и паметлив. При това много! Не, не се шегувам. Освен всички неща, които всеки казанлъчанин може, знае и владее съобразно професията си, той знае също:
1. Наизуст повечето пътни знаци - затова вече години наред, когато някой знак изчезне на негово място просто не се поставя нов. Така, хем Общината пести средства, хем ние, местните си тренираме паметта по-усилено.
2. Разписанията на градските линии, както и тези обслужващи близките села. Е, вярно е, че понякога, в уж обявените часове автобус няма, но като цяло, Казанлък не е голям град, а и разходките са здравословни!
3. Казанлъчанинът като цяло, някак се чувства длъжен да бъде информиран и за цената на билетчето до мястото за което пътува, ако се касае за някое от близките села. Защото казанлъчанинът, освен умен и паметлив, е и деликатен човек, който не иска да нарушава спокойствието на контрольора, който с мълчалива повелителност застава до вас и някак ви внушава, че трябва сами да споделите посоката си и да имате точно приготвени пари!
И така, тази дребна особеност на хората в града и региона, оставя у новодошлите като цяло впечатлението за хаос и нелюбезност. И ако все пак, те преглътнат това първо впечатление, сигурна съм, ще усетят прелестта на града. А в Казанлък има много красиви неща. Между другото, напълно сериозно и с огромно възхищение, мои приятели, преминаващи през града с влак, или пристигнали тук използвайки БДЖ, са споделяли, че гледката, която те посреща наистина е чудесна. Че даже, това спретнато пространство, градинките и красотата, някак те примамват да слезеш и да видиш какво има и отвъд тях. Само дето, после, ако пък решиш да напуснеш Казанлък през автогарата му, те обхваща ново недоумение. Та значи, като цяло, приличен български град от, да кажем, среден тип. Личи си в него, че пространствата са осъвременени, че тече живот и че това води до промени. Но, автогарата е, ами, някак замръзнала, извън времето, извън града. Като остров от друга епоха, като паметник на друго време. За съжаление, твърде неприветлив паметник.
Затова, уважаеми гости на Казанлък, ако на влизане сте минали през гарата и все пак сте кимнали одобрително на усилията, макар и скромно, салонът на чакалнята да бъде приведен в приличен вид, да има чисти места за сядане и електронно табло упътващо за трафика на влаковете. То, когато да решите да напуснете Казанлък през Автогарата му, трябва да сте подготвени за следното:
1. Там места за сядане има -вътре в салона може да се настаните удобно на кожени седалки разположени в средата на помещението. Е, малко са старички, но ...
2. ако обаче решите да поседнете навън, задължително си носете сгъваемо столче в багажа. Или поне вестник, който да сте готови да изхвърлите после.
3. Въпросният вестник обаче, ще ви послужи, само ако, местата пред салона, под козирката, на бетоновия парапет, не са вече заети.
За да дойде обаче заветният миг на отпътуването, е нужно първо човек да се информира за автобусите, които идват и си отиват от Казанлък. Не разчитайте на разни печатни издания, в които е отпечатано разписанието. Най-често те са неактуални или поне - непълни. Моля ви, не им се сърдете! От сигурен източник знам, че те полагат истински героични усилия да се сдобият с "тайния списък", тоест с разписанието. Оказва се обаче, че служителите от Автогарата, не разполагат с електронно такова, затова се налага вестниците да преписват на ръка, прави, закаченото разписание в салона. Е да, но в него пък, от своя страна, често и внезапно настъпва промени.
Ако все пак вече сте решили, че е най-сигурно да се сдобиете с информация от извора и сте на самата Автогара, огледайте добре всички стени. Някъде там е голямото картонено табло с налепени по него принтирани листове с дестинации и часове. Но така или иначе за предпочитане е да потвърдите информацията която то съдържа.
Така стигаме до касите и служителите, които ги обслужват. Ако все пак сте късметлия, ще случите любезна продавачка, защото и такива има, която ще ви обясни при това не просто любезно, а даже усмихнато, и даже най-човешки ще се постарае да ви даде координати на някой от превозвачите, който ви интересува. Ако обаче не сте от тези щастливци:
1. Не се обезсърчавайте, ако след като сте застанали зад гишето, служителката не вдигне глава към вас. Но ще спестите време, ако не чакате да ви забележат, а направо подходите по същество с въпроса си. Все пак - казанлъчани може и да са деликатни хора, но вие не сте местни, затова ще ви простим грубостта, че сте обезпокоили служителя!
2. Не се обезсърчавайте, ако поздрава ви "Добър ден, утро или вечер" отвърнат с мълчание. Все пак - казанлъчани може и да са любезни хора, но на вас ви личи че не сте местен, затова не се опитвайте да се правите на любезен - няма да мине номерът! /А ако сте си казанлъчанин, просто не е нужно да любезничиш! Приятелю, ние си знаем, че сме културни, не е нужно да го припомняме непрекъснато, нали?!/
3. Заредете се предварително с много търпение и бърз ум, за да задавате правилните въпроси, благодарение на които, от отговорите "Да" или "Не" накрая да сглобите общата картинка!
Ако пък се наложи за справка да звъните по телефона, най-добре обмислете въпроса си предварително. Нека той да е максимално изчерпателен и едновременно с това с кратък отговор. Но се подгответе психически, че възможност за втори, доуточняващ въпрос, няма да имате. Е разбира се, винаги може да се обадите отново ... и така, няколко пъти, докато ви свършат или в въпросите или търпението и решите да пътувате с влак!
Разбира се, уважаеми приятели, нашият пътеводител е твърде неизчерпателен, но се надяваме, да ви бъде полезен.
И все пак, винаги помнете, че Казанлък е чудесен град! Наистина! Град, който може да спре не само дъхът ви, но и времето, понякога. Наистина!
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар