петък, 16 септември 2011 г.

Алексей Петров: "Проблемът на България се нарича страх"


"Проблемът на България и българите се нарича страх. Аз и група хора решихме да се противопоставим срещу това и да кажем на хората, че трябва да се опълчат срещу този страх, а не срещу интересите си." Това каза при срещата си с граждани и журналисти в Казанлък кандидат за президент Алексей Петров. Той обясни идеята си за налагане на мораториум върху политическите партии и забрана на привилегиите им, като според думите му, това е единственият начин да се започне на чисто, като се даде възможност на гражданските сдружения, а от там и на самите граждани, да участват в политиката. Партиите трябва да се забранят за период от 10 години, като през това време ще им се даде възможност да се реорганизират и да се възродят различни. Според него обаче крайно време да се скъса с модела на партиите, който задушава реални граждански сдружения и по този начин възможността за пряка демокрация. Българския политически модел в последните 20 години според него е подменен изцяло, като в момента в България няма нито демокрация, нито пазарна икономика, нито сме президентска република, а по-скоро министър-председателска, защото разпорежданията и политиките идват директно от един човек - настоящият премиер.
Петров обясни, че основната работа на един президент е да се занимава с външната политика на страната, но пречупена през призмата на вътрешния интерес. Според него обаче всички управленци пропускат основен детайл от държавната сигурност - а именно успешно работещ малък и среден бизнес, който да осигури стабилността на държавата, да осигури работни места, производство, а от там пенсии и социални помощи. "Сега фирмите не са в състояние да спечелят една поръчка тук, в България, какво остава да се конкурират навън." - коментира още Петров.
Според думите на кандидат-президентът издигнат от инициативен комитет, за успешно работещ малък и среден бизнес е необходима и адекватна банкова политика. Според неговите думи обаче, в момента Европейски банки, с клонове в България кредитират тук с около 10 пункта по-скъпо отколкото в други европейски страни. За разрушаването на "банковото робство" без да е необходимо да се излиза извън пазарната конкуренция и демокрация, според Алексей Петров е необходимо например държавния глава, да покани на българския пазар една сериозна и голяма банка, която да работи на нива 4-5% лихва и така естествено да стимулира, както бизнес-инициативата, така и конкуренцията в бранша.
Алексей Петров беше категоричен, че не се споразумявал с никаква партия, както и не възнамерява да направи такава. Дори да не успее на настоящите президентски избори, той и хората около него ще продължат да поддържат мнението си и да се борят, за осъществяването на пряка демокрация чрез гражданските сдружения, а не на представителна, чрез партиите. Той благодари на Бойко Борисов, за това че с показния арест и делото срещу него продължило година и половина, вече е доказано, че Алексей Петров не е участвал в разграбването на държавата през последните 20 години.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар