петък, 9 септември 2011 г.

Тракийците в Крън откриват свой клуб на 9-ти септември


На паметната за българската история дата - 9-ти септември, в Крън ще бъде открит клуб на местното тракийско дружество "Капитан Петко Войвода", съобщи за долина председателят му - Петър Славов. Датата за откриването му не е избрана случайно, коментира още той, но уточни, това няма нищо общо с историческите събития от 1944 година. Ден преди откриването на клуба в Крън, в Киев, Украйна, ще бъде открит паметник на патрона на местните тракийци - капитан Петко Войвода.
"Искахме да направим откриването на клуба на същата дата, но предпочетохме да изберем петъчния ден, който ще направи възможно повече от нашите членове и симпатизанти да посетят откриването. За съжаление, заради откриването на паметника в Украйна, при нас няма да могат присъстват представители на централното ръководство." - коментира още Славов.
Тракийското дружество в Крън съществува от близо 30 години и наброява около 200 члена. До този момент обаче членовете и симпатизантите му са нямали своя място за срещи. Настоящият клуб е изграден изцяло със средства на председателя, както и дарения от спонсори. На доброволни начала ще бъде и поддръжката му - клубът ще бъде почистван и обслужван от членове на дружеството, а ако се наложи, от тях ще бъдат събирани и сумите, необходими за консумативите. Петър Славов обаче се надява, че до там няма да се стигне, защото има идея, клубът сам да заработва средствата за издръжката си. За целта той планира да закупи кафе-машина, която да осигурява ароматната течност за срещи и раздумки на посетителите, а и скромна издръжка за помещението.
"До сега нямахме свое място за срещи, сега сме щастливи, че има къде да се събираме, да обсъждаме предстоящи празници и събития, дата свързани с тракийското движение или историята на България. До сега липсата на клуб се усещаше осезателно и защото сме имали нужда да се събираме не само във връзка с исторически годишнини, но и за да обсъдим актуални въпроси от обществения живот в общината. Ако имаме въпроси или проблеми сме решили да каним там хората, от чиято компетенция е разрешаването им на среща-разговор." - сподели още какво планират за новия клуб от дружеството неговия председател.
Новият клуб се намира на главната улица в селото на мястото на старата фурна. Дори за гости на селото ще е ясно от далеч какво е предназначението на помещението по големият портрет на патрона на клуба - Капитан Петко Войвода", който е поставен отпред.
Официални гости на откриването, което ще бъде на 9-ти септември от 18,30 часа, ще са кметът Стефан Дамянов и председателят на тракийското дружество в Казанлък - Костадинка Димитрова.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар