петък, 9 септември 2011 г.

Европейски гости посрещнаха в Хуманитарната гимназия


На едноседмична работна среща в Казанлък бяха партньори на Хуманитарна гимназия "Свети Свети Кирил и Методий" от Румъния, Турция, Полша и Италия.
От началото на учебната 2010/2011г. Казанлъшкото училище работи по проекта "Проследяване на митовете - между магията и реалността в културата и традициите на Европа", който ще продължи и през новата 2011/ 2012 година, съобщиха от ръководството на гимназията.
На първата работна среща по проекта, на която домакини бяха румънските партньори бяха очертани задачите на всяка от страните.
Като част от работата по проекта през първата му година, всяко от училищата партньори трябваше да подреди специален кът в своето учебно заведение и да представи останалите страни. Следващата стъпка беше организирането на изложба, посветена на традиционните за всяка страна митове, традиции и легенди. Като следващ етап от проекта и първи обмен с ученици, партньорите показаха характерен за страните си мит, под формата на театрална постановка. През май, в италианския град Отавиано, възпитаниците на Хуманитарната гимназия на Казанлък представиха мита за тракийския цар Орфей и неговата любов към прекрасната нимфа Евридика. Сватбеният ритуал бе тема на турското и италианското представления. Полската изява беше посветена на особеностите на бита на кашубите /етническа група в Полша/. Румънските ученици представиха мита за майстор Манол.
По време на втората работна среща, на която домакини бяха казанлъшките хуманитаристи, освен отчитането на резултатите от изминалата първа година, бяха разпределени и задачите за следващата. След изтеглянето на жребий българските ученици ще трябва да разучат традиционен турски танц, полските - български, италианските - полски, румънските ученици - италиански и турските - характерен румънски танц. Първите стъпки, обаче, направиха преподавателите, които с интерес разучаваха право хоро и ръченица.
Като част от визитата им в Казанлък, гостите се срещнаха с ръководството и преподавателите от Хуманитарната гимназия, посетиха Етнографския комплекс и разгледаха копието на Казанлъшката гробница.
В програмата им бяха включени още посещение на гробницата "Голяма Космата" и Храм-паметника в гр.Шипка, както и запознаване с културно-историческите забележителности на Велико Търново, Несебър, Пловдив и София.
На финала на проекта през 2012г. от нашата страна се очаква да изработи DVD за срещите и мероприятията, които ще се провеждат в рамките на две години- времето, в което тече проектът. Вторият обмен с ученици, по време на който ще бъдат представени разучените танци ще се проведе през април в турския град Измир, а финалната среща е предвидена за юни 2012г. в Полша.
Валентина Койчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар