петък, 16 септември 2011 г.

Записаните спомени - сейфът на историята


Втората книга на Неделчо Братоев - "Ние помним" е поредното доказателство, че за да се запази историята от посегателствата и страстите на съвремието си, тя трябва да се съхрани като субективен спомен, на някой достатъчно отговорен, честен и принципен писател, и след време да послужи като документ на бъдещите историци. А Неделчо Братоев е един от редките примери на съчетание на споменатите качества. Изключително скромен, трудолюбив, честен и усърден, той не пропусна да се извини, пред гостите и читателите на новата си книга, по време на нейното представяне в края на миналата седмица, ако някъде в цитираните от него факти има неточности и пропуски. Той подчерта, че се е водил стриктно по информацията отразена в архивите на българския антифашистки съюз, чиято структура в Казанлък оглавява.
За датата за представянето на "Ние помним" съвсем не случайно авторът бе избрал 9-ти септември тъй като самата книга е посветена на антифашисткото движение и антифашистите в казанлъшкия край.
"Библиотеките са почистени от книги свързани с антифашисткото движение. След Хитлер, никой не си е позволявал това - с изключение на новите демократи в България. А това е форма на фашизъм. Затова са нужни точно такива книги, защото хората от нашето поколение помнят, но някой трябва да предаде тези спомени на младите, за да не се поддават на лесни манипулации." - сподели при представянето на книгата председателят на областното ръководство на Българския антифашистки съюз - Донка Черковска.
За паметта, приемствеността и опитите да бъде омаловажено или просто игнорирано антифашисткото движение в България, свои мисли споделиха и Яница Станчева, Георги Захариев, Иван Шанов, Васил Самарски, Иван Гороломов. Всички те благодариха на автора за труда и смелостта му, във времена на тотално отричане на една епоха, да се осмелиш да запазиш фактите за нея, както и да се опиташ, също така честно и безкомпромисно, да анализираш последиците от забравата, безхаберието и отричането - характеристиките на нашето съвремие.
След представянето на книгата, гостите се отправиха към парк "Розариум" където поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите антифашисти, а след това и пред паметника на Георги Кирков.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар