петък, 2 септември 2011 г.

Каква е истината за състоянието на Казанлъшкия манастир*


Право на отговор

"Един от най-интересните манастири в България, девическият "Въведение Богородично" в Казанлък тъне в разруха, от близо три години е паднала стената на една от сградите, но нищо не се прави за възстановяването й, алармира общинската съветничка от ГЕРБ арх. Теменужка Папазова."
Провокирани от това изявление, медиите запретнаха ръкави и публикуваха редица статии, без да дойдат на "мястото на събитието" и да установят какъв е проблемът в действителност.
А проблемът е следният: в част от прилежащата към манастира стопанска база /бивш тъкачен цех за богослужебни одежди/ бе пусната под наем фирма, произвеждаща и търгуваща с декоративни растения. В следствие на употребата от наемателя на дъждовни инсталации, кирпичената стена на една от стопанските постройки се овлажни и рухна през нощта на 7-ми август 2008 година. след този инцидент, между манастира и наемателя се води съдебен спор. Нашата надежда е, че в края на краищата виновният за нанесените щети ще възстанови рухналата сграда.
Далеч от истината са твърденията в медиите, че след рухването на сградата казанлъшки миряни са започнали акция за набиране на средства, но ние от ръководството на манастира не сме проявили интерес към инициативата. Лъжа е, че сме търсили подкрепата на частни фирми за решаването на този проблем. Самоцелни са и опитите на журналистите по традиция да "уличат" в незаинтересованост Старозагорската митрополия. Митрополит Галактион е запознат и следи развитието на съдебния спор.
Всъщност, действителните проблеми на светата обител в Казанлък са други. Те са общи за духовния живот в цялата страна и са свързани с оскъдняването на Вярата в България; от там и с намаляването на желаещите да се посветят на монашеския подвиг. Поради тази причина българските манастири прогресивно обезлюдяват и западат, докато във всички останали православни страни монашеството /което е мерило за духовността на нациите/ е в подем. В Румъния, Гърция, Сърбия и Русия във всеки манастир се подвизават по 80-100 монаси /или монахини/, докато у нас те се броят на пръстите на едната ръка. Това е показателно и за моралния и духовен упадък на българската нация.
Действителен проблем за казанлъшката света обител е липсата на средства за ремонт на храма и на жилищните помещения, чиито покриви текат. Наскоро строителна фирма ни даде оферта за ремонт на покривните конструкции на стойност 319 505 лв. без ДДС - фантастична за нас сума, която няма как да си позволим. В следствие на молбите ни за помощ, от Дирекцията по вероизповеданията към МС ни преведоха /само/ 2 000 лв., с които ще се опитаме да възстановим рушащата се фасада на храма.
И така, скъпи в Господа братя и сестри, нека бъдем по-близо един до друг. Защото това, което от разстояние изглежда едно, се оказва, че е нещо друго, когато го погледнеш по-отблизо. Така ще бъдем верни на истината и на Истината, която е Христос.
Бог да ви благослови!
18 август 2011 г.
с уважение: Мон. Епифания, игумения на казанлъшкия манастир "Въведение Богородично"
Ставрофорен свещеноиконом
Петко Мотев, Архиерейски наместник на Казанлъшка духовна околия

---------------------------------------------------
*Уважаеми читатели, в брой 32 на вестник "Долина" публикувахме статия със заглавие "Девическият манастир се руши". За състоянието на въпросната сграда в манастира в Казанлък сигнализира общинският съветник от ГЕРБ Казанлък Теменужка Папазова. Сигнал за случващото се със сградата, по нейна информация, с уведомително писмо същата седмица, тя е подала и до Старозагорска митрополия. До редакционното приключване на броя /бр. 34-35 от дата 01.09.2011г./, отговор на нейното писмо, не е бил получен. Седмица след публикуването на въпросния материал, вестник "Долина" получи отговор от мон. Епифания и Ставрофорен свещеноиконом Петко Мотев, който публикуваме тук в рубриката ни "Право на отговор". За да се избегнат обаче по нататъшни недоразумения, сме длъжни да внесем някой уточнения. Първоизточникът на въпросния материал е колегата Христо Христов, който е журналист с дългогодишна практика, в която няма случай на злоупотреба с информация или базиране на непотвърдена такава. Материал по темата, базиран на същата информация събрана от Христо Христов, е бил публикуван и в други печатни издания. Длъжни сме обаче, в качеството му и на наш сътрудник, да му предоставим правото и той да изкаже своята гледна точка по въпроса.

Христо Христов, журналист

Безкрайно уважавам служителите на Българската православна църква, но не мога да не изразя учудването си за тяхната в случая твърде къса памет. Нима свещеник Димитър Димитров, предстоятел на манастира е забравил за разговора си с журналиста по телефона? Нима игуменката Епифания е избърсала от паметта си думите, с които сподели загрижеността си за течащите покриви и "съвета" от митрополията да търси спонсори? Съмнявам се, но като православен и вярващ човек приемам неудобството, което изпитват за вида на имота, притежание на БПЦ. Винаги е по-удобно да се оправдаеш с другите, нежели със собственото си бездействие. Господ здраве да им дава на Христовите невести и свещениците, и дано Бог се смили на останалата част от манастира, основан някога от монахинята Сусана Генчева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар