петък, 16 септември 2011 г.

Над 10 000 русофили отново се срещнаха край Копринка


движение на българофилите в Русия, иска да създаде директорът на Руския институт за стратегически изследвания

Над 10 хиляди русофили се събраха за осма поредна година край язовир "Копринка" миналата събота. Събитието по традиция събира край Казанлък не само приятелите на голямата славянска страна, но и хиляди българи, които използват случая за среща с приятели от времето, в което са работили в Русия. Много руски граждани, за които България се е превърнала във втори дом, също се възползваха от събирането, не само за да се докоснат отново до родината си, но и за да се видят със стари и да намерят нови приятели и сънародници.
"Този събор е уникален, защото събира огромна маса хора от един народ, с единствената и позитивна кауза - да покажат любовта си към друг народ - братски и славянски." - сподели при откриването на официалната част председателят на Движение "Русофили" Николай Малинов.
Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Юрий Исаков благодари на организаторите на уникалното събитие и отбеляза, че наличието на толкова млади лица е доказателство, че хората работили някога в Русия, не само са съхранили любовта си към тази страна, но са я предали и на своите деца.
Директорът на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников пък обяви намерението си да създаде движение на българофилите в Русия. Той също благодари на председателят на Сдружението и му връчи специално "оръжие" - шише водка с формата на автомат "Шпагин", с уточнението, че нито един враг не може да издържи на руската водка.
"Няма нищо по-силно от празници създадени не с указ, а идващи направо от душата на народа. Заради това тук всяка година идват все повече и повече хора. Дружбата между двата народа датира от времето на светите братя Кирил и Методий, укрепвала е в годините и никаква политическа конюнктура не може да я разруши." - каза от сцената Сергей Станишев.
За близо 430 руски паметници у нас, както и за 150 съветски, се грижи Движението, отчете председателят му Николай Малинов.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар