петък, 16 септември 2011 г.

90 години от създаване на Съюза на слепите в България

Прогресивни и будни граждани забелязват хората с неравностойно положение - незрящи. Те са били принудени, чрез просия или свирейки и пеейки да изкарват някой лев за да не бъдат в тежест на близките си. Възниква идея да се създаде организация, която да обедини и подкрепи тези хора. На 28 март 1921г. в град София официално е обявена такава организация. За председател е избран Никола Дикич, сърбин от Загреб - музикант, пианист, който преподавал пиано в държавен институт за слепи. Образован със западно-европейска култура.
Избират още секретар и касиер. Чрез събиране на членски внос и изнасяне на концерти организацията започва да укрепва и израства. Постепенно се сформират клонове в Бургас, Пловдив, Смолян, Габрово и много други градове.
Казанлъшката организация слага начало 1954 г., като за основател се споменава името на Никола Чернев от Шипка. Ненадминат купит, който пишел на Брайл. Горди са че и в Казанлък могат да посочат видни дейци допринесли за развитието на делото за Съюза в България. Академик Петко Стайнов, който от 1928 г. до 1941 г. е бил председател на Национално читалище на слепите "Луи Браил 1928" в София. През 1971 г. е признат за почетен член на Съюза на слепите в България. Композитор и автор на прочутата "Тракийска сюита". Поета Алеко Андреев от с. Шейново. Мишел Челебонов - един от първите председатели в казанлъшката организация, отдал живота си на незрящите в Казанлък. Същият е издействал общинска земя от 16 декара за построяване база на слепите, но тази идея не е осъществена. Милчо Стойков основател на първото предприятие "Успех" за незрящи в София, издействал сградата на сегашното управление на Съюза в София. Луи Брайл основател на брайловата азбука за незрящите хора. Донка Карагитлиева от гр. Шипка председател на казанлъшкия клуб от 1986 г., бивша учителка, притежава дар слово, организаторски и певчески талант. Първоначално са се събирали по домовете поради липса на база, но през 1975 г. бившият кмет Станчо Коев им предоставя клуб на ул. "Петко Д. Петков", който се ползва и до днес. В момента членовете на организацията наброяват 220 човека.
В клуба всеки вторник се събират, за да отпразнуват рождени и именни дни, да прочетат интересни статии, да проследят информационния бюлетин на Община Казанлък. Провеждат викторини и екскурзии. Поздравителни концерти са изнасяни от "Белите рози" с ръководител инж. Донка Кръстева, от състава на с. Енина, от група "Грамофон" и много други.
В клубът членуват много даровити личности: поетесите - Донка Гатева, Мария Славова, Боряна Коскина, Кина Златева. Изтъкнати спортисти Михаела Иванова - световна шампионка по конна езда, с певчески талант - Донка Карагитлиева, Мария Лазарова, Руска, Стефка от старчески дом 2, акордеонистите - Христо Драганов, Дечко Гарабатулов от гр. Шипка. На 25 август тази година членовете на клуба на незрящите тържествено отпразнуваха 90 години от създаването на Съюза на слепите в България, а след 2 години ще отпразнуват 60 години от създаването на клуба в Казанлък. На тържеството почетен гост бе кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов. Както винаги удостои членовете с внимание. С топли думи и сърдечни поздравления поднесен голям и красив букет, поздравителен адрес и плакет на Община Казанлък.
Докоснеш ли се до тези хора - даряват те с обич топлина и уважение. Това са хора с големи сърца.
И те са дали и дават нещо на света.
Стефка Бойчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар