петък, 16 септември 2011 г.

"За какво е този път, ако не отвежда към храм?"



Под това мото тези дни излезе от печат в издателство "Захарий Стоянов", София книгата "Храм Рождество Богородично - гр. Павел баня". Нейни автори и съставители са журналистката Йорданка Трополова и литераторката Донка Иванова (Тотунова), председател на читалищното настоятелство, с консултацията и участието на енорийския свещеник ставрофорен свещеноиконом Иван Тотунов. Представянето на книгата, посветено на храмовия празник на града - "Рождество на Пресвета Богородица" - бе организирано от Общината, читалището и църковното настоятелство на 6-ти септември в читалищната зала "Младост". Гости на тържеството бяха Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Петко Мотев, архиерейски наместник свещеноиконом Теодор от църквата "Света Богородица" гр. Казанлък и протойерей Венцислав, свещеник на с. Габарево. Присъстваха кметът на общината г-н Станимир Радевски, зам. кметът г-жа Йорданка Енева, членове на Общинския съвет и служители на Община Павел баня. Пред многобройната публика, препълнила залата, на фона на празнично църковно песнопение, актьорът Иван Несторов прочете впечатляващото въведение към книгата, след което беше дадена думата на нейните автори.
"Все по-често хората на духа бият камбаната затова, че нашият народ губи морала си, защото губи духовността си" - заяви във встъплението си г-жа Донка Иванова. Цитирайки думи от интервю с известния български актьор Георги Черкелов, че "с материалната криза ще се справим, но духовната трудно ще преодолеем" г-жа Иванова заяви, че ако искаме да възпитаме децата си на нравственост, добродетели и състрадание, трябва да се обърнем към църквата, към християнските ценности и традиции. Тя се спря на важни моменти от структурата и съдържанието на книгата, описваща историята на храма и изрази надежда, че това четиво ще привлече интереса и присъствието на повече подрастващи и млади хора под неговия купол и в духовната му територия. Свещеноиконом Иван Тотунов благодари на Старозагорския епархийски съвет и на негово Високопреосвещенство митрополит Галактион за благословията да бъде създадена такава книга, отправи сърдечна благодарност и към кмета и ръководството на общината за вниманието и грижите, които полагат за поддържането и обновяването на църковната сграда и даде отеческата си благословия към всички присъстващи. Другата авторка Йорданка Трополова върна публиката към мотото на книгата "За какво е този път, ако не отвежда към храм", взето от филма "Покаяние" на големия грузински режисьор Тенгиз Абуладзе напомняйки, че той постави на размисъл и преоценка философския въпрос за избора на пътя, който един народ, както и всеки отделен човек прави за своето оцеляване, съществуване и развитие. В контекста на този въпрос книгата дава представа за морала и нравствената извисеност на основателите на Павел баня, които в първите месеци след Освобождението на България, преживели кланета и пожари, изгубили дом, имущество и близки, но обединени от православната си вяра, веднага след като осигуряват покрив над главите си, започват най-напред да строят храм, отделяйки от и без това оскъдния си залък. "Работейки над книгата ние бяхме уверени, че за съвременните павелбанци тя ще бъде нравствен пример и урок по родолюбие, ще ги накара да се гордеят със своите предци и същевременно е послание за отговорността на всички ни да съхраняваме православните традиции и висшите духовни и нравствени ценности и идеали, които те са ни завещали" - заяви г-жа Трополова.
Представители на развълнуваната публика изразиха удовлетворението си от появата на тази книга, която допълва пъзела от историята на града с някои новоизяснени факти - например, че освен на Св. апостол Павел някогашното село носи името на най-малкия син на Всеруския Император Александър ІІ, Великият княз Павел Александрович Романов, тогава едва 18 годишен. Тя дава богата информация както за всичките осем свещенослужители в храм "Рождество Богородично", така и за петте митрополити на Старозагорската епархия след Съединението през 1885 г. Книгата "Храм Рождество Богородично" бе оценена високо както по съдържание, така и като визия и полиграфично изпълнение. Авторският колектив получи висока оценка и благодарност от кмета г-н Станимир Радевски и бе поздравен от архиерейския наместник Петко Мотев, а свещеноиконом Теодор изпълни "Многая лета", която бе подета от цялата въодушевена публика. Като финал на премиерата, актьорът Иван Несторов прочете краткия Послеслов на книгата. Наситеното с патриотична тръпка и извисени емоции тържество бе достойно въведение към един от най-светлите Богородични празници - 8-ми септември, храмовият празник и ден на Павел баня.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар