петък, 9 септември 2011 г.

Локализираха нови 268 антични обекта в Казанлъшко


Нови 268 обекта от античността са отбелязани през последните няколко месеца на археологическата карта на Казанлък и региона в резултат на проучвания, съобщи ст.н. Георги Нихризов пред участниците в националната научна конференция "Проблеми и изследвания на тракийската култура". Новите обекти тепърва ще бъдат цялостно изследвани.
20 доклада и научни съобщение бяха включени в програмата на двудневния научен форум част от програмата на Дните на тракийската култура в града на розите.
Над 4,5 млн. лв. са били инвестирани през последните няколко години за социализирането на вече разкритите и проучени могили в Долината на тракийските царе, годишно от тук минават над 100 000 туристи, стана ясно още при старта на празниците в Казанлък. Тържествената церемония се състоя в Дома на културата "Арсенал" в присъствието на проф. Иван Маразов, проф. Валерия Фол, издателят Иван Гранитски, учени от България, д-р Косьо Зарев и музейни специалисти, колеги на ИМ "Искра" от Регионален исторически музей - Стара Загора начело с директора Светла Димитрова
Преди старта на дискусиите, при официалното откриване на празниците, бе връчено отличието на община Казанлък на името на проф. Александър Фол за принос в изучаването на тракологията. Пети негов лауреат стана проф. Иван Маразов, който получи традиционната награда - грамота и реплика на бронзовата глава на Севт ІІІ.
В словото си към участниците в конференцията проф. Маразов призова към запазване на академичния тон с думите: "Понятно е да се вълнувам. Получавам вече втора награда на името на проф. Фол. Александър Фол беше не само един изключителен учен в национален и световен мащаб, но и един невероятен ум. Гордея се че бях приятел с него още от 1963 година. Приносът му в тракологията предстои да бъде обясняван, описван и признат. Той беше истинският морален стожер на нашата наука. Когато той беше начело на тази наука нямаше интриги, имаше един невероятно академичен тон, имаше едно съдружие на хората, които се занимаваха с нея, независимо от това какви методологични принципи изповядваха.
За съжаление след кончината му се отприщиха всички тогава скривани зли сили. И може би днес, на това място, което е в близост до бузовградския мегалит, откъдето бе разпилян прахът на Сашо ние трябва да си дадем сметка, че ние сме една малка общност. Докато траките са били голям народ, оставеното от тях е много, те са се погрижили за всичко и няма смисъл да си дерем очите кой е по и кой най... Говоря така защото съм задължен пред паметта на Сашо, защото го дължим на проф. Фол, защото той свърши онова, което никой друг не можеше да свърши в областта на тракологията!".
От свое име и от името на издателство "Захарий Стоянов" лауреатът дари на музея и библиотеката в Казанлък луксозни екземпляри от последното си проучване "Мистериите на кабирите в древна Тракия".
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар