петък, 16 септември 2011 г.

Рени Червенкова: "Донесох от Куба топлината на нейните хора"


На десет дневно посещение в Куба, в средата на август, бяха трима български ученици, носители на първи награди в Националния конкурс "Куба - далечна и близка". Ръководител на тримата лауреати в посещението им в топлата и красива страна, беше директорът на казанлъшката професионална гимназия по лека промишлености туризъм - Рени Червенкова. Освен директор на гимназията, чиито ученици вече няколко поредни години печелят призови места в конкурса, Червенкова е и председател на казанлъшкия филиал на Асоциация за приятелство "България-Куба", която съвместно с МОМН е организатор на националния конкурс. Пътуването до далечна Куба е награда за работата на отличените ученици и на самата Рени Червенкова, признава тя, макар че още не може да повярва, че честта да я получи, се е паднала именно на нея. Ето какво сподели самата тя пред вестник "Долина" за посещението си в слънчева Куба, както и за вълненията и новостите в гимназията, която ръководи, дни преди старта на новата учебна година.

- Какъв беше поводът за това ваше пътуване в Куба?
- В продължение на няколко години, Асоциацията за приятелство "България - Куба", организира националния конкурс "Куба - далечна и близка". Три последователни години в него участваха ученици от нашето училище, членове на клуб "Съхрани българското" с ръководител Петранка Ризова - учител по история и цивилизация. Наред с това, посланиците на Куба в България - техни превъзходителства Херардо Суарес Алварес и Тесита Капоте посетиха Казанлък и нашето училище. При идването на господин Херардо Суарес Алварес в Казанлък, беше учреден филиал към асоциацията за приятелство "България - Куба". Бях избрана за председател на асоциацията, а за почетен председател - господин Васил Самарски. Дейността на филиала, работата на нашите ученици и спечелването през тези години на призови места в раздел "Презентации" на конкурса, вероятно са послужили като основание да бъда определена за ръководител на трима ученици от България, номинирани в тазгодишния конкурс в раздели - есе, реферати и презентации. Учениците са от Плевен, Велико Търново и Карлово.
- Освен за учениците, това явно е било и награда за Вашата работа през тези 3 години?
- Да, разбира се, това беше награда за мен и то такава, каквато и в най - смелите си мечти не съм мечтала. За мен това беше абсолютна изненада. Дори когато ми се обадиха, помолих да не отговарям веднага, за да помисля. Семейството ми разбира се ме убеди да приема. Но аз до последния момент смятах, че едва ли съм най-достойния човек, за да бъда наградена и второ - безпокоях се, че не познавам учениците - интереси, здравословно състояние. Но те се оказаха изключително интелигентни, възпитани, много дисциплинирани и организирани.
Поканата беше отправена от Асоциацията "За приятелство България - Куба" с председател госпожа Станка Шопова и ИКАП /Институт за приятелство и дружба между народите/ в Куба.
Програмата беше изготвена от Кубинското посолство в България съвместно с Института и включваше участие в концерта "Серенада на верността" посветен на 85 - годишнината от рождението на Фидел Кастро, посещение на исторически паметници и културни забележителности, среща с директора на Института за приятелство и дружба между народите - госпожа Кения Сарано, посещение на международния младежки лагер в община Каймито, в близост до Хавана, къщата на Хемингуей и др.
- И каква е Куба, когато я погледнеш отвътре?
- Куба е много слънчева страна, с много сърдечни хора, добронамерени и изключително любвеобилни, особено към нас българите. Може би това се дължи на огромната помощ, която нашите специалисти са оказвали в продължение на десетки години по изграждане на инфраструктурата на Куба - напоителни системи, язовири, предприятия на хранително-вкусовата промишленост и други. Това, кубинците ценят и до днес и имат към нас специално отношение. Наистина през целия престой в Куба ние се чувствувахме специални . Много топла - слънчева страна, много скромни хора, радващи се на живота. Изключително сърдечни и това е най-важното, което впечатлява всеки европеец. Красива страна - с много богата растителност, с много живописни места и много добре поддържани паметници.
- От две години сте председател на казанлъшкия филиал на Асоциацията "За приятелство Българи-Куба", но посещавате Куба едва сега. Какви бяха мотивите ви да поемете това председателство преди да придобиете своите лични впечатления от Куба, преди да се срещнете с всички тези топли и сърдечни хора?
- Работата на учениците от нашето училище и това, че през цялото време, в което те пишеха реферати и правеха презентации аз следях това върху което работят, давах им насоки за това как представянето ни да бъде по-добро. Темата "Куба" просто ми хареса и аз всяка година научавах повече. Особено вълнуващи бяха срещите ми с техни превъзходителства г-н Алварес и г- жа Капоте - посланици на Република Куба в България, както и срещата със съпругата на Рамон - Елизабет Палмейро - един от петимата кубински патриоти затворени в Маями по обвинение в терористична дейност срещу САЩ. Срещата с тази силна жена, съдбата на петимата кубинци и многото информация, която бях прочела за солидарността на всички демократични сили и световно известни учени и политици, които се обявяват в защита на петимата кубински граждани. Всичко това ме мотивира да приема при учредяването на филиала на асоциацията да стана негов председател.
- Какво занесохте в Куба от България и какво донесохте обратно?
- В Куба занесох много сувенири за кубинските приятели. В това число и рисунките на номинираните творби на децата, участвували в раздел "Изобразително изкуство" на този конкурс.
Най-красивите рисунки бяха поставени в рамки и вече са притежание на Фидел Кастро по случай неговата 85-та годишнина, на Института за приятелство и на Пионерския дом в град Хавана. Това са безценни подаръци, нямащи стойност, защото всяка една рисунка, представлява едно творение, една мисъл на децата, които са работили, за да предадат своите чувства и мисли към кубинския народ и кубинските деца.
А от Куба донесох топлината на кубинския народ, красивата природа ... Наистина, няма как да го опиша, но сърдечността на тези хора е нещо, което не се забравя, и аз няма да го забравя до края на живота си.
- Пак сме на прага на 15-ти септември, началото на новата учебна година. С какви чувства го посрещате?
- 15 септември е една от значимите дати в нашия календар. Аз не знам коя дата има по-голяма стойност - дали началото на учебната година или 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий. Но и двете са свързани с българското образование, което е част от моя живот и е моя съдба. В ПГ по лека промишленост и туризъм, ще посрещнем началото на новата учебна година с откриването на нов компютърен кабинет за интерактивно обучение. Той е създаден специално за учениците от специалността "Икономика и мениджмънт". Това е специалност, по която за първа година осъществяваме прием. Тя е от раздел "Администрация и управление" и в известен смисъл, е малко по-различна от нашите традиционни специалности в леката промишленост и туризма. Но пък не може да се осъществява обучение по туризъм без учениците да имат сериозни познания по икономика и мениджмънт. Интерактивното обучение е част от училището на бъдещето, а ние имаме претенциите училището ни да е такова.
- Изпълнен ли е приема тази година?
- За съжаление не, това е общ проблем за почти всички училища в град Казанлък. При нас тази година не достигнаха кандидатите за паралелката по специалността "Моден дизайн", за което много съжаляваме. Специалността е много хубава, а и има търсене от страна на потребителите на нашите кадри, но просто няма деца.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар