петък, 16 септември 2011 г.

"Стефан Дамянов - живот в две епохи" събра на премиерата си не само казанлъшки елит


Премиерата на Мемоарната книга-интервю "Стефан Дамянов - живот в две епохи", доведе в Казанлък имена като Никола Кицевски, Светлана Джамджиева, Валерия Велева - журналисти от вестник "Труд", издателят Иван Гранитски, депутатът Спас Панчев, професор Константин Чернев, както и много личности от местния обществен живот, приятели на Дамянов и симпатизанти и поддръжници на кандидатурата му за кмет трети мандат и листата с общински съветници издигнати от Сдружението, което той оглавява.
Автор или по-скоро съавтор на мемоарната книга-интервю, разказваща за живота на настоящия казанлъшки градоначалник в две различни епохи, е журналистът Любчо Иванов. Книгата, която по думите на водещата на представянето Анна Кожухарова, вероятно ще даде облика на съвременната мемоарна литература, е дело на издателство "Труд".
"Показателно е, че един човек с толкова тежък житейски път не е загубил вяра и сили и в последните 8 години го виждаме като кмет на Казанлък. И не напразно дори опонентите му признават, че той е най-добрият кмет на Казанлък в последните години. Показателно е също, че на фона на всички трудности, но и на всички успехи описани в нея, там няма да намерите и един ред самохвалство." - това сподели в самото начало на премиерата, директорът на издателство "Захарий Стоянов" Иван Гранитски. Той не пропусна да отбележи, че книгата ще бъде полезна, както на своите читатели, така и на историците, които ще намерят на страниците й истината за това как са се случвали някой събития, което ще им помогне да напишат автентичната история на страната ни.
Работата по книгата започва преди две години, сподели от соя страна Любчо Иванов. Пред препълнената голяма зала в ДК "Арсенал" той благодари на Стефан Дамянов "че ми подари живота си, че ми позволи да използвам тези разговори с него, за да направим книга, която да оставим на младите хора." "Дамянов е изключителен перфекционист и един от най-достойните казанлъчани, които сте имали." - сподели още от сцената, старозагорчанинът Любчо Иванов и призова всички в залата да надмогнат личните си пристрастия за власт и изгода, в името на една по-висока цел, каквато е общественото благо.
Части от книгата, засягащи различни етапи от живота на Стефан Дамянов, основните повратни точки в кариерата му, както и някой от по-интересните му срещи с представители на социалистическата държава, както и със самият Тодор Живков, прочетоха от сцената актьори от Старозагорския театър. Слайд шоу показваше фотографии включени в книгата, които илюстрираха ключови моменти от живота на главния герой.
Самият Дамянов, с вълнение сподели, че цял живот голямата му любов остава "Арсенал" и оръжейното производство. Съдбата обаче го поставя на чело на много и различни по вид предприятия, повечето от които твърде далеч от спецификата на казанлъшката оръжейница. "Имах щастието да живея в Казанлък и да работя в "Арсенал", където започна трудовият ми път. Благодаря на всички, с които започнах и се радвам, че след всички тези години и обиколки, се върнах отново в Казанлък и вече 8 години мога да бъда кмет на този прекрасен град." - сподели още Дамянов.
Във връзка с премиерата на книгата си, Стефан Дамянов получи и множество поздравителни адреси, включително и лично от президента Георги Първанов. Като спонтанен подарък от автора Любчо Иванов, Дамянов получи авторските права върху електронното издание на "Стефан Дамянов - живот в две епохи", с изричната уговорка, то да бъде качено за безвъзмездно ползване в личния сайт на настоящия кмет на Казанлък.
Няколко специални музикални поздрава към Дамянов, от сцената на ДК "Арсенал" отправи самият Хайгашот Агасян. В своя импровизация по стих за Дон Кихот и "Продавач на надежда" на Джани Родари, актьорът Вели Чаушев умело преплете и името на Стефан Дамянов, като направи препратки както към изминалият му трудов път, така и към настоящото му битие на кмет на Казанлък.
Успех в кандидатстването му за трети мандат, на Стефан Дамянов пожела и народният представител Спас Панчев.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар