петък, 2 септември 2011 г.

Община Казанлък си върна лагера в Равда

С Решение No 11129 от 15.08.2011 г.Върховният административен съд на Р България остави в сила Решение No 1072/20.09.2010 г., постановено по административно дело No 1700/2009 г. на АС-Бургас. Решението на ВАС е окончателно.
Предмет на съдебния казус е оспорена от Кмета на община Казанлък Заповед на началника на СГКК-Бургас (Служба геодезия, картографи и кадастър). С тази заповед е одобрено изменение на кадастралния план към влязлата в сила кадастрална карта на с. Равда, община Несебър по отношение на поземлен имот с идентификатор 61056.501.421, съгласно което се заличава Община Казанлък като собственик от кадастралния регистър и се вписва Климентина Миланова.
Всъщност, става въпрос за съдебен спор, който се води от 2003 г. между Община Казанлък и частни лица по отношение на терена, върху който е разположен бившият казанлъшки пионерски лагер в с. Равда. Съгласно кадастралната карта това е поземлен имот с площ 5661 кв.м, с трайно предназначение - урбанизирана територия с ниско застрояване. Този терен е изключително привлекателен - разположен е непосредствено до морския бряг и има 109 м лице към Черно море. Именно това е довело желанието на частни лица да придобият незаконно собствеността върху имота.
От проследените през годините преписки и дела по случая, Върховният административен съд установява, че още с Решение No 191/2008 г. на ВКС, V гражданско отделение, Община Казанлък е призната за собственик на спорния имот по отношение на наследниците на собственика на имота. Съгласно решението, Климентина Миланова е придобила имота от несобственик и няма вещни права върху него. Т.е. тя не се явява правоимащ собственик, както и не притежава качеството на заинтересувано лице, което да има право да иска изменение на кадастралната карта и регистъра с цел заличаване на Община Казанлък като собственик.
Със своето решение от 15 август 2011 г. ВАС окончателно потвърждава, че собственик на поземления имот, който всички знаем като мястото, където е разположен казанлъшкият лагер в с. Равда, е Община Казанлък.
Пресцентър Община Казанлък

Няма коментари:

Публикуване на коментар