петък, 9 септември 2011 г.

Стара Загора посреща император 19 века по-късно


Римският император Луций Септимий Север Пертинакс Август /146-211/ ще бъде посрещнат тържествено в античния град Августа Траяна 19 века по-късно след посещението му по тези места през далечната 202 година след рождението на Христа.
В церемонията ще се включат доброволци - любители на античността от Стара Загора, Варна, Добрич, Пловдив и София, а в чест на царствената особа ще се състоят гладиатрски битки.
Инициативата е на старозагорския регионален исторически музей и неправителствената организация "Различният поглед", като за арена на възстановката ще бъде използвана възстановената преди почти 4 години антична улица, водеща към форума, където е заседавало в древността булето на полиса.
За посещението на Септимий Север /който е роден на територията на днешна Либия, а намира смъртта си на мястото, където сега е английският град Йорк/ в Тракия историците съдят по автентичен каменен надпис, разказващ за официалното откриване на римско тържище в землището на сегашното село Димитриево, Чирпанско.
Където по заповед на императора преди 1900 години са били преселени жителите на няколко села на различни тракски племена.
Самата възстановка ще бъде финалната част от тридневен фестивал "Различният поглед", който ще стартира на 16 септември.
Всеки старозагорец или гост на града, който има желание и разполага с подходящи за целта одежди може да се включи, готовност да помогнат с подходящ гардероб са изразили и от Държавна опера - Стара Загора, откъдето ще извадят костюми, ползвани за постановките "Риголето" и "Аида".
От 16 до 18 септември ще действат и "походни" ателиета, където мераклиите за участници под вещото ръководство на музейни специалисти ще могат сами да си разкроят и ушият римска тога, уточни историкът Георги Илиев.
"Идеята ни е да наситим с живот територията на археологическия резерват "Августа Траяна", като във времето тези възстановки станат традиционни!", коментира директорът на РИМ - Стара Загора д-р Светла Димитрова.
Като за пръв път организаторите разполагат с повече от скромен бюджет в рамките на 5 000 лв, който ще бъде използван основно за закупуване на платове и заплащане транспортните разходи на гостуващите групи - ентусиасти.
Прелюдия към феста ше бъде тазседмичният музеен уикенд, който ще премине под мотото "Машина на времето", през който ще отворят вратите си две ателиета: за направа на римски мозайки по метода "Опус тесалатум" и за скрояване на антични дрехи, като посетителите ще бъдат наставлявани от реставраторката Рени Караманова. През всички празнични дни старозагорският исторически музей и историческите обекти в Града на липите работиха без прекъсване.
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар