петък, 2 декември 2011 г.

За поезията и изхранването


Три изключителни български поетеси гостуваха в Казанлък в края на миналата седмица. Залата на ЛХМ "Чудомир" бе домакин на поетичното четене на Мирела Иванова, Виолета Христова и Камелия Кондова, организирано от списание "Кула".
Без излишно сутене, без излишни думи, вечерта се превърна в нещо като емоционален празник за почитателите на поезията - три жени, три души, три свята и изящно подредени думи, които с най-леко докосване взривяват чувствата.
Но когато си пред казанлъшка публика, винаги трябва да си подготвен и за бързо приземяване. Своето, трите дами получиха под формата на въпрос от публиката "Как всъщност си изкарват хляба?". В сбития преразказ на автобиографиите си, освен работата, която гарантира препитанието им, трите поетеси не пропуснаха да отбележат и какво всъщност ги свързва с Казанлък. Оказва се, че сред местните "нашенци" има и много поети и писатели и най-вече приятели, които правят за тях Казанлък не просто официална дестинация. И трите дами бяха единодушни, че Казанлък за тях е преди всичко градът на Румен Денев и да четеш поезия в неговия град, при това в негово присъствие - е кощунствено, както отбеляза Камелия Кондова.
Поетичното "кощунство" на Мирела Иванова, Виолета Христова и Камелия Кондова, обаче беше като подарък за много казанлъчани, които най-сетне можаха да чуят любими стихове от гласовете на техните авторки.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар