петък, 23 декември 2011 г.

Оставиха предколедно Вихър Марков в ареста


Казанлъшки рокер въртял обща фирма с Бащата на ДДС-измамите, твърди полицията

Постоянна мярка "задържане под стража" поиска в понеделник старозагорската окръжна прокуратура за арестуваните при спецполицейска акция на сектор "Икономическа полиция" при ОД на МВР миналата седмица четирима членове на организирана престъпна група с ръководител 50-годишният икономист Вихър Марков.
Мъжете са обвиняеми по няколко текста на НК за извършване на престъпления срещу данъчната система, като чрез сложни врътки и използване на електронни подписи на множество фирми са източили и неизплатили ДДС за над 1,5 млн. лв. Заедно с вече осъждания и с едно висящо дело за организирана престъпна дейност Марков в залата бяха доведени ортаците му Иво Иванов-Пора /36/, Милко Куманов /45/ и Минчо Минчев /44/. Според магистратите четворката е действала от 2008 година, като чрез регистриране на фирми на името на социално слаби лица в цялата страна са били осъществявани фиктивни сделки.
В хода на спецоперацията са били претърсени 18 обекта: жилища, офиси и автомобили във Варна, Разград, Габрово, София и Стара Загора. От колата на Минчо Минчев е иззета "мобилна счетоводна къща" и печати на различни дружества. Със съдействието на Вихър Марков Минчев само чрез фирмата си "МДМ груп 67" ЕООД успял да укрие над 750 000 лв. ДДС.
Установени са имената на 10 търговски дружества, с чийто електронни подписи е било оперирано през периода, сделките са били за месо и месни продукти, млечни производни, билки и парфюмерия, съобщи шефът на сектор "Икономическа полиция" в Стара Загора Стефан Стоев.
Като ръководител на групата Марков може да получи осъдителна присъда от 5 до 15 години, а съпроцесниците му от 3 до 10 години затвор.
В залата четиримата обвиняеми по досъдебно производство 815/2011 година по описа на ОД на МВР - Стара Загора сами и чрез защитниците си твърдяха че са в изключително тежко здравословно състояние.
Тежащият близо 180 килограма Марков извади купища медицински изследвания от преди пет години, според които страда от тежка форма на диабет, подагра и има високо кръвно. Пенсионер по болест се оказа Минчев, дъщеричката на Иванов пък страдала от рядка форма на туберколоза и се нуждаела от присъствието му у дома. Семейството имало два банкови заема и ипотекиран апартамент.
Познатият пък като запален рокер в родния си Казанлък Милко Куманов-Шиника твърдеше че е изпаднал в остро безпаричие и скъпоструващите лекарства му осигурявала "на вересия" позната аптекарка.
Фигурата на Вихър Марков стана нарицателна за ДДС-измамите в края на 90-те години, а първата и единствена присъда от 11 месеца му е наложена през 2002-а. По думите му в последствие по това дело той бил реабилитиран.
За последно Марков се появи в полицейските бюлетини на 17 април 2006 година, когато при акция на старозагорските и варненските антимафиоти бяха задържани той и още петима негови помагачи в афера за източване на 15 млн. лв. ДДС през периода ноември 2003 -април 2006 година.
Заедно с "бащата на измамите" в ареста тогава влязоха Светла Костадинова, внукът й Костадин Георгиев, Емил Краев, Калоян Ялъмов и Светла Ставрева. При обиските тогава бяха иззети 53 фирмени печата, 4 компютърни конфигурации, два лаптопа, множество кочани с фактури, фирмени и счетоводни документи. Делото стартира през юли 2008-а и до сега не е стигнало до финала. По него Марков е обвиняем по чл. 321, ал.1 от НК като бос на престъпна група.
Да бъдат наложени по-леки мерки за неотклонение на клиентите им : подписка, домашен арест или в крайна сметка "парични гаранции" но с минимални суми , настояха адвокатите. Според тях в 11-те тома на досъдебното производство липсвало достатъчно доказателства за данъчни престъпления.На няколко пъти обвиняемите молеха и получаваха разрешение да седнат на пейката и от там да отговарят на въпросите на съдията.
Късно привечер в понеделник съдия Соня Каменова постанови постоянна мярка за неотклонение "задържане по стража" за четиримата, мярката може да бъде обжалвана пред апелативния съд в Пловдив .
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар