петък, 9 декември 2011 г.

6 паметника намериха осиновители тази година


края на доброволческата кампания отчете "Европа директно" миналата седмица

Шест паметника намериха своите осиновители през тази година в рамките на общинската кампания "Осинови паметник". Кампанията стартира в началото на годината под патронажа на кмета на Община Казанлък и в партньорство с двата най-големи музея в града - Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" и Исторически музей "Искра".
За освежаването на Големият руски паметник на връх Шипка се погрижиха учениците от Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт от Казанлък. Докато издирваха историята на осиновения от тях паметник, учениците са се натъкнали и на факта, че именно през тази година, той празнува своята 130-годишнина.
Цяла година, дамите от клуб "Орлица" пък се грижиха за паметника на композитора Емануил Манолов на Тюлбето. С множество акции, които подробно бяха отразени и на страниците на вестник "Долина", те не само освежиха самият бюст-паметник, но и пространството около него. Както самите те признават, делото, с което са се ангажирали няма да остане само в рамките на самата кампания, намерение, което декларират и останалите участници в доброволната акция.
Единственият исторически паметник в село Ръжена - паметникът на загиналите жители на селото през войните, бе под грижите на възпитаниците на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", подпомогнати от жителите на селото и от самият кмет Апостол Терзиев.
Гражданската организация на ВМРО с ръководител Чавдар Ангелов пък реставрира надписите на паметните плочи на един от емблематичните за Казанлък паметници - Паметникът на загиналите в парк "Розариум". Членовете на гражданската организация имат намерение да възстановят и осветлението на пилона а паметника - символичната свещ, макар и извън рамките на кампанията.
Учениците от ОУ "Св. Климент Охридски" в Крън пък избраха да се погрижат за паметника на Хаджидимитровите четници на Бузлуджа. Именно жителите на Крън, са се погрижили, останките на четниците да бъдат опети според християнските правила в черквата на селото и след това върнати на лобното им място и положени отново там.
За един изключително ценен, както за Казанлък, така и за България паметник, този на светите братя Кирил и Метоий - този в двора на ХГ "Св. Св. Кирил и Методий", се погрижи пък Ротари клуб Казанлък. освен реставрация на първия в България паметник на славянските просветители, те са се ангажирали да направят и художествено осветление край него, също на по-късен етап.
Резултатите от проекта бяха представени и на Европейски тур на доброволчеството в София, който гостува в България от 24-26 ноември, съобщи Дияна Петрова, ръководител на центъра "Европа директно" в Казанлък. Специално участие в Европейския тур имаше и българският Еврокомисар Кристалина Георгиева, която се срещна с представителите на мрежата "Европа директно" в България и отправи специално послание към доброволците в региона.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар