петък, 9 декември 2011 г.

Нови 710 книги ще попълнят фонда на Библиотеката


710 нови тома ще попълнят фонда на общинска библиотека "Искра" в дните преди Коледа, съобщи в началото на седмицата директорът й Анна Кожухарова. Новата придобивка, която ще зарадва казанлъшките читатели включва художествена, детска, справочна и научна литература, от български и чужди автори. Тя е закупена благодарение на проект, който казанлъшката библиотека спечели, по възстановената от Министерството на културата програма "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информация". В качеството си на общинска библиотека "Искра" е имала право да кандидатства за книги на стойност до 7 000 лв., коментира още Кожухарова. "Благодарение на гъвкавия подход на екипа, който подготви проекта, на практика успяхме да закупим с отпуснатите от Министерството пари книги на обща стойност 8 800 лв. Сумата с която кандидатствахме беше 6 992 лв., тоест точно в рамките на отпуснатите 7 хиляди, а разликата от над 1700 лева идва от отстъпките, които получихме от издателствата." - уточни още Анна Кожухарова.
Тя сподели също, че възнамерява да изпрати благодарствено писмо до министър Вежди Рашидов и да го поздрави за решението му програмата подпомагаща българските библиотеки да бъде възстановена. Кожухарова обаче подчерта, че според нея не бива библиотеките в страна да се разглеждат формално според статута им и така да бъде определяно финансирането им. Според думите й, програмата позволява на легионалните библиотеки да кандидатстват с проект за до 15 000 лева, а на общинските лимитът е 7 000 лв. "за библиотеките трябва да се съди първо според броя на читателите, които те обслужват. Според статистиките библиотека "Искра" е една от най-посещаваните в региона. А освен ежедневната ни пряка работа, ние сме организатор на множество културни прояви, което също е показател за мястото и ролята ни на културен институт." - коментира още Анна Кожухарова.
Още 35 заглавия от български автори, издадени по друг национален проект касаещ подпомагането на издателската дейност, също ще станат притежание на нашата библиотека. Само 4 екземпляра от всяка издадена по проекта книга са заделени за българските библиотеки. Изключителен жест от страна на Министерството е фактът, че бройка от всички идва именно в библиотека "Искра" Казанлък, подчерта още Кожухарова. Тя припомни, че книгата си остава един от най-добрите подаръци за Коледа, с който всеки може да зарадва любим човек и призова всички казанлъчани, които имат желание да зарадват любимата си библиотека, да й подарят по една нова книга и тази Коледа.
През тази година, под форма на дарения, във фондовете на библиотека "Искра" са постъпили книги на стойност 21 000 лева, съобщи още Кожухарова.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар