петък, 2 декември 2011 г.

Ученици се срещнаха с омбудсмана на Казанлък


Ученици от казанлъшката ПМГ "Н. Обрешков" се срещнаха с обществения посредник на Община Казанлък Катя Киликчиева в средата на миналата седмица. В рамките на малко повече учебен час, тя представи пред тях детайлно Хартата за основните граждански права на гражданите на Европейския съюз. В рамките на дискусията, Киликчиева разясни на дванайсетокласниците и каква е ролята на обществения посредник, как е възникнала институцията, колко са омбудсманите в България в момента. Общественият посредник на Казанлък сподели и с какви въпроси и молби на граждани се сблъсква най-често в ежедневната си работа. "Понякога хората уморени от обикаляне по институциите идват при мен. Най-често не мога да реша проблемът им, защото не е в моите права, но ги насочвам къде да отидат, как да постъпят и съдействам чисто технически за дадени документи, които трябва да се попълнят. Затова смятам, че за работата на обществения посредник трябва да се съди не по количеството проблеми, с които се занимава, а по това на колко хора е помогнал." - коментира още Киликчиева.
Гостуването на обществения посредник в ПМГ "Никола Обрешков" бе част от събитията предвидени в рамките на участието на гимназията в Националната кампания "Участвам и променям". Следващата среща в рамките на кампанията ще бъде проведена през 2012 година.
Кампанията стартира на 17-ти септември и ще продължи една учебна година. Тя обхваща темите физическо и психично здраве, социално благополучие - гражданска култура и участие, ученическо самоуправление.
Обучението в дух на демократично гражданство, здравословен начин на живот и конструктивно поведение на учениците ще се провежда под различни форми: в часа на класа, клубни дейности, състезания, изложби, спортни празници, игри, викторини, екскурзии, доброволчески акции, тренинги, групови занимания и други.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар