петък, 23 декември 2011 г.

Съветниците приеха увеличаването на такса смет


По данни на общинска администрация - плащаме най-ниска такса смет

Именно в Община Казанлък е най-ниска ставка за такса битови отпадъци от всички 264 общини в Р България. Това стана ясно по време на заседанието на Общински съвет Казанлък в средата на миналата седмица. Данните бяха изнесени от кмета Галина Стоянова във връзка с разглеждането на точката касаеща вдигането на промилите, които формират таксата. Като база за сравнение тя спомена общините Габрово, Свищов и Горна Оряховица, които са близки по големина до Казанлък, а таксата за битови отпадъци, която са въвели отдавна, за жилищни имоти на физически лица е от 2.8 промила нагоре. За нежилищните имоти таксите са от порядъка над 2.9, достигащи до 6.2 5 промила, а за юридически лица - размерът е още по-висок, съобщи Стоянова.
До 31 октомври 2011 г. от такса битови отпадъци са събрани общо 1 138 906 лв., от които 580 хил. лв. от физически лица и 558 хил. от юридически лица, а разходите са 1 882 454 лв. Общият обем на разходите по сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на битовите отпадъци до края на годината ще достигне 2 168 454 лв., стана ясно от предоставените от администрацията данни.
2 541 809 лв. са необходими, за да може през 2012 година да се обезпечи, услугата по събирането на сметта в общината. В същото време таксата за битови отпадъци е 1 на хиляда, което няма аналог на друга община в България и е крайно недостатъчно за финансиране на дейността. Още повече, че от следващата година Община Казанлък трябва да внася допълнително 700 000 лв., които ще бъдат задължителната вноска на общината както за рекултивация на депото край Казанлък, така и за регионалното депо в с. Ракитница.
Това бяха и доводите на общинска администрация, за да предложи вдигането на размера на такса битови отпадъци, което за физическите лица в град Казанлък става 2 промила (2 на хиляда) върху данъчната оценка на имота. Същият е размерът и за жилищни имоти на предприятията. На практика увеличаването на общия размер на вноската за данък за недвижими имоти и такса битови отпадъци на граждани в Казанлък ще се вдигне само с 14%. За селата този размер става 3 промила (3 на хиляда), което увеличава общия размер на задължението за данък сгради и такса битови отпадъци с 18%. По-високата стойност в другите населени места в община Казанлък се налага, защото се оказва, че разходите за сметосъбирането, сметоизвозването и третирането на твърдите битови отпадъци надвишават многократно облога , който се очаква да се събере от тях. Най-фрапиращи са случаите в Черганово и Розово, които се обслужват с 4-кубикови контейнери, разходите за които са най-големи.
За нежилищните имоти на юридическите лица се въвеждат два, законово регламентирани, варианта за плащане на такса смет - на количество генериран отпадък, чрез деклариране на брой съдове за събиране на отпадъците, като фирмите трябва да подадат декларация до 30 януари 2012 г., или 2 промила върху по-високата от двете оценки - отчетната стойност или данъчната оценка на имота.
Строг контрол на финансовите средства в звено ССТТБО, провеждане на обществени поръчки и стриктно следене на разходите, заяви пред ОбС кметът на община Казанлък Галина Стоянова.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар