петък, 9 декември 2011 г.

Празникът на розата става фестивал


Вместо досегашните 3 дни, той ще бъде с продължителност месец, от 21 май до 24 юни и ще бъде посветен както на розата, така и на българската природа и традиции в Казанлък
Пет седмици, вместо обичайните 3 дни, ще трае Празникът на розата идната година. Идеята е новото ръководство на Община Казанлък и кореспондира пряко с амбицията - Казанлък да превърне символите си - розата и тракийските владетели, и празниците свързани с тях в туристически продукт, който да привлича гости в града от пролетта до зимата.
Според идеята, представена от кмета Галина Стоянова в началото на тази седмица, досегашния Празник на розата ще стане Фестивал на розата, българската природа и традиции в Казанлък.
Общинското ръководство планира той да се провежда от Св. Константин и Елена до Йоан Кръстител (Еньовден) - 21 май-24 юни 2012 г.
Фестивалният календар съдържа 5 тематично обособени седмици -на огъня, на розата, на земята, на въздуха и на водата.
В дните посветени на огъня от 19 до 26 май ще се проведе мажоретно вечерно шоу с батони /светещи палки/, нестинарски ритуал, фотопленер на тема "Огън". В същата седмица ще бъде открит и фестивален базар на продукти от роза, етерични култури и сувенири.
В рамките на седмицата и в празника ще бъде и честването на 24 май, когато ще бъде връчена и наградата на Общината "Учител на годината", определена чрез допитване до гражданите и учениците от общината.
Едва втората седмица, дните между 26 май-1 юни от празника ще е посветена розата. Тогава ще бъде и официалното откриване на празника с традиционното шествие, което до тази година отбелязваше края на дните посветени на ароматната "царица на цветята" в Казанлък. В същата седмица ще са и други познати и традиционни за Празника на Казанлък събития, а именно - конкурсите "Мини Мис Роза", "Царица Роза", ритуалите "Розобер и розоварене".
В седмицата на земята пък, от 2 до 9 юни, ще бъде коронясана Царица Роза. Тогава ще се проведе и Еко-етно музикален фестивал: Булгара и Оратница, летящи фенери.
Друг наложил си също като традиция в последните години конкурс "Мис Долината на розите", пък ще се проведе в седмицата на въздуха - 9-16 юни. За първи път в рамките и на казанлъшкия празник ще се проведе Черешов фест. Празник на черешата по същото време традиционно празнуват габаревци, за които вкусния плод е и характерен поминък.
Последната седмица - от 17 до 24 юни ще е посветена на водата и в нея ще бъде организиран Билков фестивал, свързан и с празнуването на Еньовден.
И в петте седмици на празниците ще се провежда фестивал Фестивал ОПЕРОЗА, в рамките на който, казанлъчани и гостите на празника ще могат да видят различни музикални и танцови постановки и концерти на различни изпълнители.
Въпреки множеството прояви включени в работния календар на празника, до 19 декември Община Казанлък ще събира предложения за събития и инициативи, тематично свързани с празничния календар, представящи региона ни на високо фестивално ниво.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар