петък, 2 декември 2011 г.

6 казанлъшки отличия от "Турнир на четирите града"


С 6 отличия се завърнаха въспитаниците на ПМГ "Никола Обрешков" от математическия "Турнир на четирите града", който се проведе в ПМГ "Добри Чинтулов" Сливен в края на миналата седмица. 22-ма ученици на казанлъшката математическа гимназия от 5, 6, 8, 10, 11 и 12 клас, се включиха в инициативата, възстановена преди година по решение на ръководствата на математическите и природо-математическите гимназии в Сливен, Казанлък, Ямбол и Стара Загора. С първи награди в своята възрастова група в Казанлък се завърнаха Красимир Балчев - 6 клас, Светлана Тенева - 6 клас и Климент Костов - петокласникът, който стана абсолютен шампион в своята възрастова група.
Втора награда спечели петокласникът Михаил Пенев и младата ни надежда във физиката Катерина Найденова - 10 клас.
С трети награди са шестокласничката Янита Терзиева и осмокласникът Людмил Димитров.
"Изключително радващо за нас е това постижение на възпитаниците ни, защото те заслужиха отличията си единствено с подготовката от часовете по математика, без допълнителна специална подготовка, без по-голям брой часове. Фактът, че отличниците ни са предимно от малките класове - 5 и 6, доказва правотата ни да започнем прием в ПМГ на ученици още от 5-ти клас." - коментира в началото на тази седмица директорът на ПМГ "Н. Обрешков" Красимир Дамянов. Негова беше честта да връчи грамотите и наградите на отличените казанлъшки ученици.
В математическият "Турнир на четири града" казанлъшката ПМГ се включва за първи път след възстановяването му. В тазгодишното му второ издание са се включили 167 ученици от Бургас, Казанлък, Пазарджик, София, Стара Загора, Ямбол и Сливен в 9 възрастови групи от 5 до 12 клас, съобщават организаторите. Председател на журито оценяващо младите математици беше проф. Петър Бойваленков - един от ръководителите на националния отбор по математика за международните олимпиади, а членове - доц. Емил Колев и Емил Карлов, които са част от екипа ръководители на националния отбор по математика.
Казанлъшките математици участват редовно в състезанията предвидени от Министерството на образованието и Регионалния инспекторат, участват в математически конкурси и други състезания. Но често, пречка за повече на брой изяви се оказва финансирането. Участието на нашите математици в Сливен е станало възможно благодарение на пълното финансиране от страна на училищното настоятелство, съобщиха още от гимназията.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар